O ţară de pe continentul european, care nu face parte din Uniunea Europeană, a decis să renunţe la moneda EURO pe care o folosea de mai bine de 15 ani.

Statul Kosovo ar putea introduce propria sa monedă, renunţând astfel la utilizarea monedei euro, singura care se foloseşte încă din 1999 în mica ţară balcanică, scrie Economica.net.

Guvernatorul Băncii Centrale din Kosovo, cel mai tânăr stat din Europa, încă nerecunoscut de toate ţările, a anunţat acum câteva zile intenţia de a introduce o monedă naţională, potrivit presei franceze care citează publicaţiile locale. Potrivit lui Bedri Hamza, noua monedă s-ar putea numi dardan. Aceasta ar urma să înlocuiadcă moneda euro, cea care este de facto moneda tânărului stat balcanic.

După războiul din 1999, Kosovo a fost de facto separat de Serbia şi plasat sub administrare internaţională. Mai devreme, acelaşi lucru să întâmplase cu Bosnia-Herţegovina, iar locuitorii întregii zone foloseau la acea vreme marca germană în schimburile comerciale. În mod absolut logic, după dispariţia mărcii şi naşterea monedei unice, noul euro a devenit practic moneda folosită la nivel naţional.

Dacă Bosnia a adoptat totuşi o monedă naţională, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Kosovo. Statul balcanic a continiuat să folosească euro fără acordul autorităţii monetare care a emis euro, Banca Centrală Europeană.

Această situaţie oferă statului avantajul stabilităţii financiare, a unei îndatorări limitate şi a unei rate a inflaţiei ţinute sub control. Dezavantajul ţine, evident, de lipsa oricărei pârghii de control a politicii monetare sau a masei monetare.

Follow
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here