Ministerul Economiei prezintă oficial, luni, programul Prima Maşină. Astfel se va ştii cu exactitate modul în care va funcţiona acest program, dedicat celor care vor să îşi cumpere maşină nouă. 

Statul garanteaza creditul pentru un automobil noi, in conditiile in care cel care-l cumpara are intre 18 si 35 de ani si nu a avut niciodata o alta masina in proprietate, aceasta ar fi o primă condiţie. Surse din randul participantilor la discutiile dintre bancherii, reprezentanţii producatorilor auto şi importatori, precum şi Ministerul Economiei au confirmat că perioada de creditare va fi de până la 7 ani, cu doi ani mai mult faţă de durata pe care se acorda un credit de nevoie personale în prezent.

Avansul pentru achiziţia unui automobil prin Programul prima Maşină va fi de 5%, adica 600 de euro, calculat pentru un pret maxim de 12.400 de euro cu tot cu TVA. Dobanda va fi si ea una preferentiala, fata de 10-12% cat este in prezent pe piata.

Pentru cei de la Opel modele Astra si Corsa ar putea fi vandute prin programul “prima masina”.

“Discutiile incepute cu APIA si cu reprezentantii bancilor vor continua in nota de deschidere, am convingerea ca proiectul va fi unul bun”, declara Cristian Milea, reprezentantul Opel Romania.

Cele mai multe beneficii le-ar avea, se pare, producatorii de masini cu preturi mai mici. Cei de la Dacia, de exemplu, anunta ca sustin proiectul. Uzina de la Mioveni ar putea vinde toate modele, mai putin Dusterul, prin noul program. Atat Loganul, cat si Sandero sau Lodgy au variante de pret care nu depasesc plafonul. Pentru Ford, modelele Fiesta si B-Max sunt cele care s-ar califica pentru finantare.

Reprezentantii dealerilor auto sustin insa ca programul ar putea avea si mai mare succes, daca romanilor li s-ar permite sa se imprumute mai mult. Asta pentru ca foarte multi tineri care si-au luat “prima casa”, nu s-ar mai incadra si la “prima masina”.

“Credem ca s-ar putea umbla la gradul de indatorare al clientilor care vor cumpara masini noi, si aici vorbim de o crestere la 60% a gradului de indatorare”, spunea Cristian Preoteasa, reprezentant dealer auto Skoda.

Ce automobile poţi să cumperi prin Programul Prima Maşină

Autovehiculele care se încadrează în pragul impus de programul Prima Maşină sunt trecute în ordine alfabetică, fără a constitui un top–conţine doar maşini din clasa mică şi subcompactă, clase entry-level care bifează pe cât posibil caracteristici specifice claselor mai mari, scrie promotor.ro.

De asemenea, a fost luat în calcul ceea ce deja avem pe piaţă, excluzând modelele care au primit generaţii noi care încă nu au ajuns în ţară (ex. Opel Corsa, Renault Twingo etc.).

Citroën C3

Cu un preţ de pornire de 10.540 € (Attraction, 1.0 VTi, 68 CP), micul C3 doreşte să aducă în viaţa de zi-cu-zi elementul chic specific maşinilor franţuzeşti. Nu este cea mai antrenantă maşină atunci când vine vorba de condus, însă nici nu vrea să fie.

Este, în schimb, economicoasă – mergi cu încredere pe oricare variantă diesel – şi cea mai aerisită din segmentul ei (chiar dacă nu are minunatul parbriz Zenith).

Vezi lista completa aici.

 

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here