Proiect de lege: Bacalaureatul Internaţional

Home > Proiect de lege: Bacalaureatul Internaţional

Parlamentarii pregătesc un proiect de lege pentru Bacalaureatul Internaţional, care, în prezent, se poate organiza mai mult  în şcolile private din România şi mai puţin în cele de stat, din cauza birocraţiei. Proiectul de lege iniţiat de deputatul Cătălina Ştefănescu ar crea un cadru legal clar, care să rezolve problema birocraţiei în acest caz.
Iniţiatorul proiectului, deputatul Cătălina Ştefănescu, a explicat pentru adevarul.ro, la o conferinţă din cadrul târgului de universităţi „Educaţia în Marea Britanie”, că proiectul este abia la început şi se află momentan în faza de dezbatere, urmând ca după aceea să fie introdus în comisiile parlamentare.
Liceenii care obţin o diplomă de Bacalaureat Internaţional se pot înscrie la orice universitate din ţările care fac parte din acest program, început în 1968. Examenul era iniţial dedicat copiilor de diplomaţi care nu stăteau suficient timp într-o ţară pentru a se acomoda cu sistemul educaţional de acolo.

În total, în lume sunt peste 3.200 de unităţi de învăţământ din 145 de ţări care oferă posibilitatea finalizării studiilor cu o diplomă de Bac Internaţional,

România se numără printre ţările cu astfel de şcoli, însă acestea sunt unităţi private precum Şcoala Americană din Bucureşti şi Şcoala Mark Twain, tot din Capitală. În Europa, cele mai multe astfel de şcoli sunt în Spania, Germania, Suedia, Elveţia şi Norvegia.

Cum se desfăşoară Bacalaureatul Internaţional

Elevii care susţin acest examen îşi aleg şase materii pe care le aprofundează în ultimii doi ani de liceu. Examenul în sine se desfăşoară pe o perioadă de o lună, cu şase teste scrise, dar şi cu lucrări de cercetare şi creaţii artistice originale. Desfăşurarea examenului este strict supravegheată de reprezentanţi din străinătate.

La dezbaterea care a avut loc duminică, directori de licee care încearcă să introducă programul Bacalaureatului Internaţional la ei în şcoală au spus că cea mai mare problemă cu care s-au confruntat a fost lipsa de calificare şi de voinţă a profesorilor.

„Este foarte greu să constitui o echipă de profesori care să predea altfel decât sunt obişnuiţi şi într-o altă limbă, pe deasupra. Limba engleză reprezintă o dificultate pentru cei mai mulţi dintre ei, iar profesorii s-au retras pe parcurs din cauza acestui impediment, fiind demotivaţi. Le este greu să se acomodeze cerinţelor programului Bacalaureatului Internaţional şi mult mai uşor să rămână în zona lor de comfort”, a atras atenţia directoarea Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, profesoara Ana-Maria Arişanu.

Citeste mai mullte aici.

 

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here