Vladimir Putin face anunțul care bagă teroare în Statul Islamic. El spune că e gata să facă parte dintr-o mare coaliție. Preşedintele francez Francois Hollande a lansat joi un apel la crearea unei ‘mari coaliţii’ împotriva grupării Statul Islamic (SI), cu prilejul unei întrevederi la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, care s-a declarat gata să coopereze în Siria, relatează AFP.

‘Trebuie să creăm această mare coaliţie împreună pentru a lovi terorismul (…), pentru ca toate ţările să acţioneze împotriva terorismului şi împotriva DAESH (acronimul SI în arabă)’, a declarat Hollande la începutul întâlnirii sale cu Vladimir Putin.

‘De aceea am venit la Moscova: pentru a stabili cum putem să acţionăm şi să ne coordonăm pentru a lovi acest grup terorist’, a adăugat şeful statului francez, potrivit stiripesurse.ro.

La rândul său, Vladimir Putin a afirmat că este gata să coopereze, adăugând că o coaliţie este ‘absolut necesară’ şi că poziţiile Franţei şi Rusiei coincid asupra necesităţii ‘de a ne uni eforturile în lupta împotriva unui rău comun’.

Preşedintele francez, care continuă la Moscova o intensă săptămână diplomatică după ce s-a întâlnit succesiv cu premierul britanic David Cameron, preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel şi premierul italian Matteo Renzi, i-a transmis lui Vladimir Putin că venit timpul ‘să ne asumăm responsabilităţile care ne revin’.

‘Trebuie să preluăm iniţiativa pentru a putea desfăşura acţiuni intensificate împotriva terorismului’, a menţionat Francois Hollande, adăugând că este necesar ‘să căutăm o soluţie politică în Siria’.

Rusia militează din luna iunie pentru crearea unei coaliţii antiteroriste extinse din care să facă parte Iranul, Turcia şi ţările arabe pentru combaterea SI în Siria. Dar această propunere s-a lovit de reticenţa occidentalilor şi ţărilor arabe de a se alia cu regimul de la Damasc, care este susţinut necondiţionat de Moscova.

Franţa a anunţat totuşi în această săptămână că vrea să unească acţiunea forţelor sale cu cele ale Rusiei şi SUA pentru a lupta împotriva grupării SI, după atentatele teroriste de la Paris care s-au soldat cu 130 de morţi la 13 noiembrie.

Ideea de coaliţie este însă pusă la încercare de doborârea, marţi, a unui avion de vânătoare rus de către Turcia, ţară membră a NATO şi implicată în coaliţia anti-SI, pe motiv că acest avion i-ar fi violat spaţiul aerian, comentează AFP.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here