După șase luni de la încetarea focului din estul Ucrainei, unde rușii au atacat mii de soldați ukrainieni, pe 1 Septembrie armele Rusiei au încetat și s-au orientat spre Siria. Timp de 2 luni s-a putut observa o îmbunătățire în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului privind retragerea din prima linie a armelor grele.

Acum armele Rusești trag din nou. În ultima săptămână au fost incidente zi de zi, iar armele considerate retrase au fost îndreptate spre Ucraina. Au fost omorâți 9 soldați ucrainieni. În septembrie Președintele Rusiei Vladimir Putin a deci să reia atacul. Guvernele orientale se gândesc la o alianță cu conducătorul rus, o alianță pe care nu și-o permit să o ignore.

De ce Rusia ar opri pacea din provinciile Donetsk și Luhansk în cazul în care controlează o armată de 40.000 de tancuri, artilerie avansată și sisteme de război avansate? Autoritățile din Ucraina  speculează că Putin vrea să distrugă o viitoare legătură între UE și Ucraina care urmează să intre în vigoare în scurt timp. Alții spun ca acest atac are ca scop inducerea capitulării Ucrainei, Germaniei și Franței la cererile Moscovei din cursul negocierilor peste un acord public în regiune.

Ceea ce e clar este că Rusia nu a renunțat încă la obiectivul său de a restabili controlul rus asupra unei părți a regiunii. În această săptămână Kremlinul a anunțat o interdicție asupra importurilor de produse alimentare în Ucraina. Prin negocierea de pace, Putin încearcă să forțeze Ucraina să accepte controlul asupra unei regiuni din Ucraina. Rusia folosește totodată forțele militare pentru a manipula.

Autoritățile Ucrainiene spun că Putin s-a aliat cu occidentul și că Orientul Mijlociu ar lua parte la acest joc. Prețul de cooperare cu Franța și Statele Unite împotriva Siriei a fost concesionarea unei părți din Ucraina. Oficialii europeni au declarat că sancțiunile vor rămâne în vigoare până la acordul se pace unde cer forțelor Ruse să se retragă. Dar asta înainte de atacurile teroriste din Paris și a deciziilor Președintelui  François Hollande de a ajunge la Putin.

Ema H.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here