Genul „crima adevarata” a crescut vertiginos in popularitatea sa in ultimii ani. Povestile despre coruptia politiei, crime socante si institutii aflate in conflict nu vor fi niciodata convingatoare. Spectatorii cu ochi de vultur pot reusi sa puna cap la cap indiciile inainte ca personajele sa o faca, daca au fost foarte atenti la detalii. Cel mai recent thriller criminal de la Netflix, Reptile, prezinta un mister deosebit de convingator pentru fanii crimelor adevarate.

Misterul crimei lui Grant Singer se concentreaza pe modul in care moartea tanarului agent imobiliar Summer ( Matilda Anna Ingrid Lutz ) leaga un grup de personaje rau intentionate intr-o retea complexa de minciuni. Reptile se simte cu siguranta ca un adevarat thriller criminal, dar este de fapt bazat pe o poveste adevarata? Raspunsul este putin mai complicat decat s-ar putea anticipa.

„Reptile” se inspira din clasicele crime

In Reptile , moartea lui Summer declanseaza o reactie in lant care il forteaza pe detectivul inrait Tommy Nichols ( Benicio del Toro ) sa reflecteze asupra intregii cariere. Desi sotia sa Judy ( Alicia Silverstone ) isi face griji ca s-a bagat prea mult in adancime, Nichols si partenerul sau Dan Cleary ( Ato Essendoh ) identifica un grup de suspecti care au avut legatura cu Summer in ultimele ei zile. Ar putea fi iubitul ei, Will ( Justin Timberlake ), cel care pare mai interesat sa-si urmareasca interesele de afaceri decat sa indureze moartea partenerului sau? Mama dominanta a lui Will, Camille ( Frances Fisher ), ar fi putut influenta comportamentul lui? Ce zici de fostul sot al lui Summer, Sam ( Karl Glusman ), care se trezeste implicat intr-o afacere cu droguri? Cine este barbatul misterios Eli Phillips ( Michael Pitt ), care pare sa aiba probleme atat cu Will, cat si cu Summer?

La fel ca multe thrillere clasice, Reptile exceleaza in a-si urmari personajele detective prin fiecare detaliu al investigatiei . Filmul arata cum Nichols si echipa sa au pus cap la cap indiciile din jurul cazului si cum fiecare interviu dezvaluie ceva nou care ii inspira sa priveasca mai profund circumstantele din jurul mortii lui Summer. Avand in vedere abordarea realista a filmului asupra genului criminal, are sens ca Singer sa se inspire din multi clasici din gen. Desi Singer a remarcat cateva clasice horror precum Rosemary’s Baby si The Night of the Hunter drept inspiratii, el a mentionat si cateva filme din genul adevarat criminal.

Printre inspiratiile lui Singer pentru Reptile s-a numarat Zodiacul lui David Fincher , care a explorat misterul derutant din jurul enigmaticului ucigas al zodiacului care a ucis multe victime in zona golfului San Francisco in anii 1960 si 1970. Zodiac este unic printre adevaratele thrillere criminale, deoarece misterul in sine nu a fost niciodata rezolvat; Zodiac poate arata cu degetul catre cativa potentiali suspecti, dar vinovatia lor nu este niciodata confirmata . Singer a spus ca Zodiac l-a facut sa-si doreasca „sa faca un film care sa fie mai real si sa evoce aspecte ale crimei adevarate, adica nu totul se aduna, nu totul are sens”.

O alta inspiratie pentru Singer a fost thriller-ul politist adevarat din 1967, In Cold Blood , care s-a bazat pe romanul cu acelasi nume, foarte influent, al lui Truman Capote , care a fost publicat in 1959. Romanul a avut un impact deosebit in timpul lansarii sale initiale datorita detaliilor. ca Capote a platit adevaratilor faptuitori implicati in crimele familiei Clutter; Philip Seymour Hoffman a portretizat o versiune a autorului in filmul biografic Capote din 2005 , care a explorat publicatia initiala a cartii In sange rece . Similar cu Capote insusi, Singer a aflat ca procesul de cercetare are valoare. El a spus ca echipa de creatie din spatele Reptile „a facut o multime de cercetari, cercetari practice, a invatat despre anumite cazuri si a facut cercetari cu detectivii efectivi de aplicare a legii”.

Unele dintre filmele pe care Singer le-a citat nu s-au bazat direct pe povesti adevarate, dar au o oarecare asemanare cu crimele reale. Singer a enumerat clasicul The Conversation al lui Francis Ford Coppola din 1974 drept unul dintre filmele care au influentat Reptile . Conversatia se concentreaza pe expertul in supraveghere Henry Caul ( Gene Hackman ), care incepe sa se simta din ce in ce mai nelinistit pe masura ce afla ca este urmarit de o forta de securitate guvernamentala enigmatica. In timp ce povestea The Conversation a fost fictiva, filmul a fost deosebit de infricosator pentru multi spectatori din cauza paralelelor sale cu adevarata conspiratie Watergate care il implica pe presedintele american Richard Nixon. Singer a vrut sa creeze un sentiment similar de anxietate in Reptile . El a spus ca filmul „ incearca in mod constant sa manipuleze spectatorul cu privire la ceea ce gandeste , cand si cine ar putea fi vinovat, si cine ar putea fi suspicios si cine nu”.

„Reptile” este paralela cu un caz real

Reptile se termina cu o intorsatura cu adevarat socanta. Nichols afla ca unchiul lui Judy, capitanul de politie Robert Allen ( Eric Bogosian ), face parte dintr-o retea de politisti murdari care spala bani prin firma imobiliara a lui Grady. Allen, seful politiei Marty Graeber ( Mike Pniewski ) si prietenul lui Nichols Wally ( Domenick Lombardozzi ) sunt toti implicati in conspiratie. Moartea lui Summer din mana sotului ei, Wally , a fost acoperita pentru a-i proteja pe politistii murdari , ale caror crime ar fi putut fi dezvaluite printr-o ancheta oficiala. Pe langa faptul ca a jucat in film, del Toro a fost si co-scenarist al lui Reptile alaturi de Singer. In timp ce del Toro si Singer ar putea sa nu fi bazat direct pe Reptile pe o poveste adevarata, sfarsitul filmului este similar cu uciderea in 2008 a agentului imobiliar canadian Lindsay Buziak.

Desi uciderea lui Buziak ramane oficial nerezolvata, circumstantele mortii ei au provocat suspiciuni in jurul iubitului ei, Jason Zailo, a carui familie detine o agentie imobiliara de mare succes. Crima lui Buziak a atras si mai multa atentie dupa ce a fost acoperita pe podcastul Casefile , care a prezentat mai multe teorii cu privire la potentialii vinovati. Adevaratii iubitori ai criminalitatii au continuat sa cerceteze cazul si sa isi prezinte potentialele teorii. Del Toro si Singer nu au confirmat nicio legatura oficiala intre Reptile si cazul Buziak. Cu toate acestea, paralelele sunt destul de izbitoare incat este posibil ca filmul sa se fi inspirat macar dintr-o poveste care a starnit atat de multe discutii.

Reptile este o opera de fictiune, dar asta nu inseamna ca realizatorii de film nu au incercat sa faca filmul sa para cat mai realist posibil. Del Toro si Singer s-au depus cu siguranta pentru a face filmul sa se simta ca un thriller de investigatie autentic. Crimele reale nu sunt intotdeauna rezolvate, dar datorita povestilor fictive precum Reptile , spectatorii pot fi linistiti stiind ca cazul este rezolvat.