Sondajul ”Care este cea mai frumoasă localitate rurală din România?” s-a încheiat. 7.960 de persoane au votat pe onlinereport.ro în perioada 14 februarie-20 aprilie. Localitatea Rimetea a fost aleasă câștigătoare, cu 1.983 de voturi, ceea ce reprezintă 24,9% din numărul total al acestora.

Pe locul doi s-a clasat localitatea Runcu cu 1.254 de voturi. Aceasta a urcat rapid în clasament, după ce locuitorii săi s-au mobilizat pe rețelele de socializare. Localitatea de pe locul trei, Ponoarele, se află la o distanță semnificativă de primele clasate, cu 583 de voturi. Puteți vedea aici clasamentul final.

Așa cum am promis, localitatea câștigătoare beneficiază de un articol de prezentare, din partea onlinereport.ro:
Ce trebuie să știți despre Rimetea, cea mai frumoasă localitate rurală din România?

”Se spune că Rimetea este locul în care soarele răsare de două ori. Şi asta pentru că Piatra Secuiului, care străjuieşte Rimetea, este atât de aproape şi atât de înaltă, încât chiar şi după ce răsare soarele dimineaţa, Rimetea este încă în umbră, deşi afară e lumină”, scrie o bloggeriță îndrăgostită de localitatea din județul Alba.

Localitatea Rimetea, cunoscută şi sub denumirea de Trascău ( în limba română), Torocko ( în limba maghiară) şi Eisenmarkt sau  Eisenburg ( în limba germană) a fost atestată în anul 1257-1272, sub numele de Toroczko. În secolul XVI localitatea Rimetea a fost printre singurele unde s-a prelucrat aur în monezi. Atunci localitatea era unul dintre centrele culturale ale Ardealului.

În secolul XVIII Rimetea era unul dintre principalele centre de prelucrare a fierului din Transilvania. Aici erau cele mai renumite produse agricole din principat și din estul regatului Ungariei, care erau  vândute de negustori în piețe importante (Brașov, Bistrița, Arad și Debrețin).

Din Evul Mediu până în anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieșului. Timp de opt secole, localitatea a fost neîntrerupt locuită  și a avut parte de o perioadă prosperă. Aceasta a intrat într-un declin ușor de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea.

Începând cu secolul  XX frumusețile din Rimetea au început să fie cunoscute la adevărata lor valoare. Din punct de vedere economic, în aproximativ un deceniu și jumătate, localitatea a trecut de la un model economic bazat pe agricultura de subzistență, la o economie variată, în care serviciile turistice au o pondere importantă.

În octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.

Localitatea se bucură de  un patrimoniul antropic, bogat și variat. O mare parte din acesta face parte dintr-un program de prezervare și de restaurare al fundației Transylvania Trust.

Proiectul care început în 1996 a fost un  mare succes.  97% dintre proprietarii care au beneficiat de ajutor financiar au investit în lucrări de renovare sume cu 100-150% mai mari decât valoarea ajutorului financiar primit.

Dacă ajungeți în Rimetea trebuie neapărat să vizitați obiectivele de patrimoniu, care datează din secolele XVII-XIX. Printre acestea se numără:

  • 200 de clădiri laice tradiționale
  • cea mai veche moară de apă funcțională din regiune
  • urmele câtorva mine de fier
  • morminte de familie săpate în stâncă, unice în România
  • biserica unitariană, sec. XVII-XVIII
  • o mănăstire ortodoxă construită la sfârșitul anilor ’90 între Rimetea și Buru

Nici frumusețile naturale ale localității nu sunt mai prejos. Cine nu a auzit de Cheile Plaiului sau  de  Cheile Vălișoarei numite și Cheile Aiudului? Situația geografică a satului este favorabilă practicării escaladei și sporturilor aeronautice precum zborul cu parapanta.

Tu pentru ce iubești Rimetea?

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here