Persoane înarmate au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, au anunţat compania şi o sursă din domeniul securităţii. Românul este victima unui grup de terorişti din Mali, au declarat surse citate de site-ul de ştiri Burkina24.com, citat de Mediafax. MAE a anunțat că a activat o celulă de criză pentru românul răpit. Potrivit ultimelor informații, agentul de  securitate român era angajat al unei societăți miniere a omului de afaceri Frank Timiș, relatează agenția Reuters.

Atacul a fost scurt dar premeditat, fiind perfect organizat. La rândul său, site-ul info-afrique.com, care își citează corespondentul în Burkina Faso, confirmă răpirea unui european Gherghuț Iulian, de origine română având și cetățenia franceză. Potrivit martorilor, un jandarm care a încercat să intervină a fost rănit de atacatori înarmați cu AK 47 Kalașnikov, scrieAgerpres.

Mina de mangan este în flăcări și au fost distruse parțial vehicule de transport, notează Info-Afrique.
Incidentul s-a produs sâmbătă în nordul acestei țări, în apropierea frontierei cu Mali, la o mină de mangan deținută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiș Corporation.

‘Una dintre patrulele noastre a fost atacată’ și ‘românul care conducea patrula a fost răpit’, a declarat directorul societății Pan African Minerals, precizând de asemenea că un jandarm este grav rănit, iar șoferul este rănit la un picior.

Potrivit unei surse din securitatea locală, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către granița cu Mali, potrivit Reuters.

Info-Afrique adaugă la rândul său că cei doi răniți ar fi fost trimiși de urgență la Ouagadougou pentru a fi operați. Ei sunt un reprezentant al minei și un șofer. Forțele de securitate din Burkina Faso au confirmat atacul.

UPDATE 21.00. Ministerul de Externe a decis să  formeze o celulă de criză pentru românul răpit de teroriști, anunță un comunicat MAE remis realitatea.net:

”Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat referitor la acest caz.

Imediat ce informaţiile au fost cunoscute de autorităţile române, ministrul afacerilor externe a activat Celula de Criză care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice.

Au fost trimise instrucţiuni către toate misiunile diplomatice din zonă.  Instituţiile care fac parte din Celula de Criză sunt în contact permanent”, se precizează în comunicat.

Mina de mangan Tambao, situată în provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de Mali, a fost atacată de un grup de terorişti provenind din Mali, potrivit surselor citate. Identitatea răpitorilor nu este cunoscută deocamdată, dar persoana răpită este un român pe nume Gherguţ Iulian, precizează Burkina24.com.

Un jandarm din Burkina Faso a fost rănit în cursul atacului. Surse guvernamentale au declarat că a fost demarată o anchetă în cooperare cu armata, pentru a strânge toate informaţiile privind circumstanţele atacului. UPDATE Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administrează proiectul de minerit Tambao, a declarat că cinci persoane înarmate l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea.  Mai multe pe Mediafax.

 

Vizualizari:
1
Abonare
Distribuie:0020

1 COMMENT

  1. INTERESANT, CHIAR CIUDAT, LA 20KM SUNT TERORISTI SI MINIERI ISI VAD LINISTITI DE TREABA, BA CHIAR AU SECURITATE DE 2 BANI….SE SINUCID SINGURI ACOLO, CITA SPAGA DA EXCROCOL FRANK TIMIS CA SA LUCREZE OAMENII ACOLO IN PERICOL MAXIM ZI DE ZI….? Voteaza acest comentariu: 0  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here