Nelson Mandela, una dintre marile personalități la nivel de mapamond, a trecut în neființă. Oare există oameni de stat români care să se ridice la nivelul său, din negura vremurilor până în prezent? Aceasta este întrebarea pe care Onlinereport a adresat-o bucureștenilor. Iată răspunsurile lor:

Stănescu Ion( 60 de ani) pensionar:  “Mandela de România a fost Ceauşescu. El a avut aceleaşi idei cu Nelson Mandela, doar că a fost mai extremist, doar a fost comunist.  Pentru amândoi statul şi buna dezvoltare a acestuia au fost prioritare, dar fiecare a ales o manieră diferită de abordare. Ceauşescu a facut-o mai represiv, de aceea nu poate atinge prestigiul lui Nelson Mandela. Liderul african a ales sa îşi facă din oameni aliaţii săi, cu care să lupte pentru ceea ce e nevoie.”

Iosif Daniela (45 de ani) secretară :” Conducătorul nostru care s-a asemănat cel mai mult cu Nelson Mandela este Regele Mihai.  Acesta a fost deportat, exilat, dar cu toate astea prioritatea lui a rămas statul, iar interesele României au fost mereu pe primul plan.”

Adămuț Cristinel (38 de ani) maistru: “Dacă stau bine să mă gândesc, singura figură românească care are cât de cât ceva în comun cu Nelson Mandela a fost Constantin Brâncoveanu. Exemplul său dă definiţia exactă a devotamentului absolut. Când el şi cu familia sa au fost chemaţi la Înalta Poartă li s-a spus că vor scăpa cu viaţă doar dacă renunţă la religia pe care o au şi se convertesc. Au refuzat, iar Brâncoveanu a văzut cu ochii lui cum îi sunt decapitaţi copiii. Ce dovadă mai mare de hotărâre, determinare și curaj? E adevărat că situațiile nu sunt foarte asemănătoare, dar nici România nu e același lucru cu Africa. Dacă perioadele istorice și geografice s-ar fi întrepătruns, ai fi văzut cât de asemănătoare ar fi fost lucrurile, cât de multe ar fi avut în comun Nelson Mandela și Constantin Brâncoveanu.”

Mihai Samuela(40 de ani) şomer:  “Singurul conducător care a luptat pentru bine, pentru ideal, toate acestea în faţa propriilor dorinţe, a fost Regele Mihai. Lumea are încă un respect pios faţă de el. Dacă ar fi să o luăm aşa, deşi multe lucruri diferă, regele Mihai se apropie cel mai mult de modelul aproape ideal pe care l-a creat Mandela.”

Candru Catrina (57 de ani) lăcătuş:” Mandela a luptat pentru binele tării sale. Când ne-a fost nouă cel mai bine, nu pe vremea lui Ceauşescu? Ia uite-te, acum se moare lumea de foame, cică e democrație, dar ea a fost ințeleasă prost. Nu așa trebuie să arate. Democrația e una, bătaia de joc, alta. ”

Radu Andrei (24 de ani) merchandiser: “Nu cred să fi avut vreun conducător care să fi făcut ceea ce a făcut Nelson Mandela. Haide să spunem Decebal. De la el au pornit toate, el a fost pilonul de la baza a ceea ce suntem noi astăzi. Mandela se identifică cu poporul şi cu ţara lui, România se identifică cu Decebal, îşi asumă identitatea dacică pe care o are.”

Ilie Bujor (35 de ani) gestionar:” Alexandru Ioan Cuza a reuşit să facă cele mai multe lucruri pentru popor, pentru stat. A fost un militant de frunte, un adevărat român. A avut câteva din trăsăturile pe care le-a avut liderul african.”

Ana Georgea Butea (50 de ani) profesor:” Figura emblematică din acest punct de vedere este Nicolae Titulescu, care, chiar dacă nu a fost conducător, a reuşit să conducă statul spre ceva bun. El a fost cel care a făcut ca România să fie privită ca un stat civilizat. Pentru noi, lucrurile care ne-au făcut să creştem au fost făcute de oamenii de cultură, nu de politicieni. Pe lângă Nicolae Titulescu îl mai pot aminti şi pe Mihai Viteazul pentru figura unirii Statelor Române.”

Fifiriţă Tudor (53 de ani) inginer: “Corneliu Coposu a făcut închisoare dar a revenit la fel de hotărât. Şi Iuliu Maniu a avut perseverenţa lui Nelson Mandela, dar pe el nu l-au iubit atât oamenii. E greu să faci o aşa comparaţie.”

Postelnicu Ciprian(34 de ani): “Conducătorii de astăzi sau cei din ultimul calup de ani au făcut lobby, nu a fost niciun fel de implicare activă, continuă şi de mare anvergură cum a fost în cazul lui Nelson Mandela. Avem oameni cu care ne putem mândri, care au unele trăsături : Stefan cel Mare, Gheorghe Gheorghiu Dej, Tudor Vladimirescu.”

Vârlan Mihaela ( 28 de ani) stilist: “Asta ţine de unicitatea fiecărei ţări. Dacă e să o luăm în detaliu răspunsul ar fi niciunul. Fiecare conducător e o extensie a sufletului poporului său. Uite Regele Mihai e emblematic pentru popor, pentru o perioadă de bunăstare, de unitate. A făcut asta pentru că a reuşit să se identifice cu poporul pe care l-a condus. Nelson Mandela a făcut asta incomparabil mai bine.  Partea bună în unicitatea asta pe care o are fiecare ţară e că îţi este uşor să găseşti şi un punct bun. Dacă nu, lucrurile trebuie lăsate aşa. Comparaţiile mereu îngustează tot, reduc subiectul la zero.”

Tudose Adriana (53 de ani) vânzătoare:” Dacă ne gândim la ce a făcut Nelson Mandela pentru Africa, putem compara cu ceea ce au făcut domnitorii pentru ceea ce e România. Ei au luptat pentru unire, pentru libertate si egalitate. Ca persoana de referinţă mă gândesc la Mihai Viteazul.”

Radu Cezar (27 de ani) lucrător în construcţii: “Deşi nu e un conducător al statului, omul care strânge câteva dintre caracteristicile de bază pe care le avea Nelson Mandela este Gigi Becali. El nu e deloc ipocrit. E omul care a făcut case, donaţii, biserici pentru oamenii de rând. Poţi spune că e o strategie de imagine, dar la urma urmei scopul final e cel care contează şi utilitatea lui.”

Dobrin Cristina(20 de ani) studentă:” Un deschizător şi un om care s-a identificat total cu ţelul său a fost Constantin Brâncoveanu. Acesta, asemenea lui Nelson Mandela, a luptat cu tot zelul pentru anumite convingeri, pentru anumite idei. Toleranţa, acceptarea, cooperarea i-au ghidat pe amândoi conducătorii.”

Mădălina Mihăilescu

Distribuie:1020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here