Salarii exorbitante. Cât câştigă cel mai bine plătit bancher român

Home > Salarii exorbitante. Cât câştigă cel mai bine plătit bancher român

Aproximativ 3.500 de bancheri din întreaga Europă încasează venituri anuale de peste 1 milion de euro, arată un studiu al EBA, Autoritatea Bancară Europeană.. Printre ei şi un finanţist din România ale cărui venituri au depăşit peste 1,3 milioane de euro în 2012

Un singur bancher din România a încasat în 2012 mai mult de 1 milion de euro. El se află printre cei 3.5000 de finanţişti europeni ale căror venituri au depăşit acest prag impresionant. Bancherul din România a câştigat aproximativ 1,33 milioane de euro şi este unul dintre puţinele cazuri unde nu apar detalii în ceea ce priveşte provenienţa exactă a acestor bani. În cazul majorităţii bancherilor analizaţi, Autoritatea Bancară Europeană(EBA) a evidenţiat separat sumele provenite din venituri fixe şi pe cele provenite din venituri variabile, cum ar fi bonusurile de performanţă. 

Englezii sunt campioni, nemţii sunt ponderaţi

Potrivit acestor date, bancherii din Londra ar depăşi cu mult limita impusă începând de anul viitor de Uniunea Europeană. Mărimea bonusurilor bancherilor rămâne un subiect de interes pentru politicieni şi opinia publică, mulţi dând vina pe aceste stimulente ridicate pentru tendinţa de asumare a riscurilor care a condus la criza financiară din 2008/2009.

Datele EBA arată că 3.529 bancheri din Uniunea Europeană au câştigat cel puţin un milion de euro în 2012, cu 11% mai mulţi decât în 2011. Marea Britanie a fost responsabilă pentru 2.714 din aceşti bancheri bine plătiţi, ceea ce reflectă poziţia dominantă a Londrei de centru financiar al Europei şi totodată de centru major de operaţiuni pentru băncile din SUA, Elveţia şi alte ţări din afara UE. Din cei 2.714 bancheri bine plătiţi din Marea Britanie, 2.188 lucrau în domeniul investment banking, 62 lucrau în retail banking, 198 se ocupau de gestionarea activelor şi 266 lucrau în alte domenii.
De asemenea, EBA informează că doar 212 bancheri din Germania au câştigat mai mult de un milion de euro în 2012, în creştere totuşi cu 25% comparativ cu 2011. În Franţa erau 177 bancheri care au primit recompense mai mari de un milion de euro, în creştere cu 9% faţă de 2011, şi 109 bancheri bine recompensaţi în Italia, în creştere cu 14%. În schimb, în Spania, ţară care a fost nevoită să vină în sprijinul industriei sale bancare, numărul bancherilor care au câştigat cel puţin un milion de euro a scăzut cu o cincime până la 100 de persoane.
În regiunea Europei Centrale şi de Est, unele ţări precum Cehia şi Estonia nu au niciun bancher care să fi câştigat cel puţin un milion de euro în 2012 în timp ce în Polonia au fost şapte astfel de persoane. Ciprul avea trei bancheri bine remuneraţi iar Grecia unul singur

Sursa: capital.ro

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here