Cei care au lucrat în grupa I de muncă, adică în condiţii grele, timp de minim doi ani, pot ieşi mai repede la pensie. Deputaţii au adoptat, miercuri în plen, un proiect de lege care prevede recunoaşterea grupei I de muncă pentru toate persoanele care au cel puţin doi ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfaşurată în condiţii speciale. 

Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea articolelor 55 și 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel încât de reducerea vârstei standard de pensionare să beneficieze și persoanele care au desfășurat activități în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de 6 ani.

Concret, propunerea legislativă modifică art. 55 și art. 158 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul recunoașterii grupei I de muncă pentru toți pensionarii care au cel puțin 2 ani lucrați în această grupă, ca fiind activitate desfășurată în condiții speciale, nu doar pentru cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă, așa cum prevede legislația actuală.

Totodată, se prevede și faptul că la stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiții deosebite să se ia în considerare și perioadele se vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I și II de muncă până la data de 1 aprilie 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat că, în Camera Deputaților, a fost dat un vot unanim pentru proiectul de lege privind grupele întâi și doi de muncă, precum şi pentru cel privind voucherele de vacanță, subliniind că nu au fost bătălii politice pe teme “cu adevărat importante”.

“S-au votat, la vot final, două proiecte importante pentru foarte multi oameni. În primul rând cel referitor la grupa I si grupa II de munca. Era una din nedreptăţile pe care am reuşit până la urma să le îndreptăm. Cred că în 2010 li s-au tăiat oamenilor drepturile”, a spus Victor Ponta, după votul final, din plenul Camerei.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 380/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a reglementat încadrarea în condiții speciale a activităților desfășurate, anterior datei de 1 ianuarie 2001, în grupa I de muncă, ceea ce a condus la reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare, dar numai pentru persoanele care au lucrat în aceste condiții cel puțin 6 ani‘, explica senatorul PSD Liviu Pop, unul dintre inițiatorii propunerii legislative.

Camera Deputaţilor este for decizional.

loading…

Abonare
Distribuie:0010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here