In a treia zi de Crăciun, în data de 27 decembrie, este prăznuit în fiecare an Sfântul Ștefan, foarte mulţi români purtând numele acestui sfânt. Sfântul Ștefan diaconul este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.

 Sfântul Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretitudeni şi care au asistat direct la faptele sale.

 Sfântul Ștefan a fost diacon evreu şi primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim, prin lapidare pentru blasfemie împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. Este considerat unul dintre cei şapte bărbaţi „plini de Duh Sfânt şi de Înţelepciune”, aleşi de către apostolii lui Iisus Hristos pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Conform Noului Testament, după pronunţarea sentinţei, el a avut o teofanie, spunând „Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumenezeu”.

A fost dus în afara cetăţii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir – primul ucis pentru că mărturisese credinţa în Iisus.

Mormântul Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 osemintele sale se află împreună cu cele ale arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma, potrivit romaniatv.net.

Pentru a vă bucura de spor şi bunăstare există o serie de tradiţii şi obiceiuri care trebuie urmate.

Astfel, in ziua de Sf Stefan se fac pomeniri pentru cei trecuţi în nefiinţă în împrejurări dramatice,  bucatele se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele Sfantului Stefan. În Muntenia, în ziua prăznuirii Sfântului Ștefan se prepară Pâinicile lui Ştefan, în forme rotunde, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, şi se ung cu miere.

Pentru a vă bucura de spor în casă şi de sănătate, Sfântul Ștefan trebuie cinstit prin fapte bune, iar împăcările sunt binevenite în această zi. Este bine să dăruim icoana Sf Stefan sau o candelă nouă, aprinsă.

Este bine să se evite deplasările în locuri izolate şi în zonele montane care v-ar putea pune viaţa în pericol, în ziua de
Sfântul Ștefan

 

 

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here