Vizitele la ginecolog sunt absolut necesare, însă nu se numără printre cele mai plăcute experienţe. Unele femei au parte de adevărate traume după controale ginecologice de rutină.

Controalele gincologice nu trebuie să lipsească din rutina unei femei, dar necesitatea nu le transformă neapărat în experienţe plăcute. În susţinerea acestei afirmaţii vin poveştile unor femei intervievate de jurnaliştii de la „Women’s Health”, ba amuzante, ba „de-a dreptul groaznice”, după cum descriu acestea:

Primul meu ginecolog mi-a spus că nu poate să-mi pună sterilet decât dacă sunt într-o relaţie monogamă serioasă. Era şi ginecologul mamei mele şi de fiecare dată când mergeam la control mă întreba dacă sunt «cuminte». Acum merg la altcineva. Noul meu ginecolog e grozav, exceptând colposcopia-surpriză (n.r. o procedură în timpul căreia doctorul foloseşte un instrument special pentru a examina cervixul, vaginul şi vulva) pe care am primit-o la ultima mea vizită. Ar fi trebuit să mă anunţe înainte”, povesteşte Christina T. 

„Aveam 18 ani iar medicul la care mergeam regulat era în vacanţă, aşa că am mers la alt doctor din cadrul aceleiaşi clinici. Eram în halat, întinsă, cu picioarele suspendate, când a intrat şi m-a întrebat veselă: «Te deranjează dacă ni se alătură şi Charlie?». Charlie era câinele ei alb şi pufos. În camera în care îmi examina vaginul. Eram foarte tânără, iar întrebarea ei era retorică. Charlie se aşezase deja pe pantofii mei, aşa că am dat din cap că e ok. Nu m-am mai întors la ea niciodată”, îşi aminteşte Vicki S.
 
„Am mers la controlul meu obişnuit anual şi credeam că ştiu ce mă aşteaptă, însă acolo am dat de un alt doctor decât cel la care mergeam de obicei. Aparent, femeia asta făcea şi examinări anale în timpul controalelor obişnuite, fără vreo explicaţie sau avertisment. M-am simţit pur şi simplu violată. Încă sunt traumatizată, deşi au trecut mai bine de 12 ani”, spune Moon C.

„Am fost o adolescentă foarte responsabilă, aşa că mi-am întrebat ginecologul ce aş putea să fac să nu mă doară atât de tare atunci când îmi voi pierde virgintatea. Nu că ar fi contat, dar aş fi făcut acest pas cu iubitul meu extraordinar, cu care aveam o relaţie de mai bine de un an. Mi-a scris vârsta, 18 ani, pe o bucată de hârtie şi mi-a spus: «Atâţia ani ai tu. Dacă erai fiica mea…». Apoi a început să îmi spună căsunt prea tânără şi că sexul este ceva rău. Încă mă înfurii când îmi amintesc”, a relatat Andrea L.

„Experienţa mea de Planificare Familială a fost foarte ciudată. Femeia ginecolog care m-a consultat a fost foarte amabilă atunci când mi-a vorbit despre metode de contracepţie. Apoi s-a trezit să-mi spună rezultatele negative la testul HIV în timp ce mă schimbam după cortină şi aveam pantalonii în vine. Atunci mi-a observat muşcătura de pe interiorul coapsei şi m-a privit mustrător. M-a pus să îi promit că îi spun adevărul şi m-a întrebat dacă muşcătura era făcută de iubitul meu, dacă mă iubeşte. A vrut să îi promit şi că nu o să îl mai las să mă mai muşte. Muşcătura aceea a fost consensuală, dar nu am putut să îi explic. Apoi a uitat că mi-a citit rezultatele analizelor şi a intrat în panică, căutându-le şi recitindu-mi-le”, rememorează Teresa K. 

„Aveam 24 de ani şi dureri mari în timpul sexului. Am mers de câteva ori şi la ginecolog şi la fiecare control ajungeam să plâng de durere. Odată, am mers la o femeie ginecolog căreia i-am explicat situaţia mea şi experienţele precedente dinainte să înceapă controlul. Părea că se grăbeşte, aşa că nu prea m-a băgat în seamă. Am început să plâng de durere când mi-a introdus speculul în vagin, iar ea mi-a spus să mă maturizez. Îmi spunea că sunt adult, că sunt bine şi că terminăm imediat, fără să afişeze vreo urmă de empatie. Nu am mai mers la ginecolog timp de vreo şase sau şapte ani din cauza traumei”, povesteşte Eliza T.

„Cu câţiva ani în urmă am mers la un ginecolog care manevra foarte violent speculul şi i-am spus, frumos, să fie mai blândă. A început să ţipe la mine şi să-mi spună că dacă pe ea nu o doare, nu ar trebui să mă doară nici pe mine”, îşi aminteşet Natalie C.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here