La începutul lunii august, bloggerul Elen Morgen anunța ca va înceta să mai „LIKE-uiască” postări de pe Facebook. El a decis să încerce experiența unui membru inactiv pe renumita rețea de socializare.

„Primul lucru pe care l-am observat a fost dificultatea de a nu da Like-uri la postări. În timp ce navigam pe Facebook, degetul meu se îndrepta deaspupra butonului de like. Am văzut extrem de multe postări pe care doream să le apreciez sau doream ca alții să știe că îmi plac.”

Bloggerul sustine că Like-ul este ca și cum ai da din cap într-o încăpere zgomotoasă, e ca și cum ai spune „Sunt de acord!”.

„Pe măsură ce zilele treceau, mă acomodam cu statutul de membru inactiv, chiar am observat o schimbare semnificativă  în secțiunea de Noutăți (News Feed).”

Elen Morgen dezvăluie avantajele care apar odată cu ignorarea completă a butonului de Like. Un prim avantaj este „purificarea” postărilor de la News Feed. El explică algoritmul de afișare printr-un exemplu foarte clar. „Dacă eu dau like la un clip cu pisici, Facebook-ul îmi va livra postări cu același subiect – animale, dar multe dintre ele s-ar putea să nu fie atât de plăcute. Aparent, algoritmul Facebook-ului înțelege greșit pasiunea mea pentru animale, ca pe o plăcere de a vedea elefanți  tratați cu brutalitate.”

Un alt avantaj reprezintă interacțiunea prin intermediul mesajelor și comentariilor. „Simțeam o dorință ca lumea să știe că îmi place conținutul unor postări . Deși citeam tot, nimeni nu știa că sunt acolo. Asta m-a făcut să realizez că obiceiurile mele pe Facebook ar trebui să se schimbe. Am început să comentez mai mult. În loc să dau Like, am încercat să folosesc cuvintele, am lăsat oamenii să afle ce gândesc sau simt.”

„Se pare că există mai multă umanintate și iubire în cuvinte, ce nu se poate ascunde în spatele butonului de Like.”

În final, el recomandă tuturor să înlocuiască banalul Like cu litere, cu comentarii. El crede este loc de mai multă umanitate în socializarea virtuală. În loc să ne „placem”, am putea chiar să interacționăm unii cu alții.

 

Denisa Șușca

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here