Criza ucraineană riscă să conducă la o soluţie dureroasă, cu care Occidentul nu este de acord, dar pe care ar putea să fie nevoit să o accepte, şi anume să abandoneze Crimeea pe mâna lui Vladimir Putin pentru a salva independenţa Ucrainei, comentează AFP.

Această împărţire între marile puteri necesită ca anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea să satisfacă ambiţia preşedintelui rus de a rămâne în Istorie ca cel care a restaurat puterea Rusiei, afectată de prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

O asemenea strategie ar putea să-i aducă critici preşedintelui american Barack Obama şi să displacă foştilor sateliţi ai fostei URSS din Europa de Est, care se tem pentru securitatea lor.

Niciuna dintre marile puteri nu pare pregătită să înfrunte Rusia pentru a apăra Crimeea, o regiune pe care liderul sovietic Nikita Hruşciov a desprins-o din Rusia în 1954 şi a “dat-o” Ucrainei, în cadrul URSS.

În acelaşi timp, occidentalii ar vrea să vadă Ucraina ieşind din zona de influenţă a Moscovei, având astfel o ţară prietenă la frontiera cu Rusia.

“Occidentul poate să decidă să se uite în altă parte şi să se facă că nu vede ocuparea (Crimeei), dar doar dacă Putin recunoaşte Guvernul ucrainean actual”, apreciază profesorul Alexander Motyl de la Universitatea Rutgers din Newark, în New Jersey.

“El ar trebui să furnizeze garanţii foarte explicite Occidentului”, adaugă acest expert în Ucraina.
“Din nefericire, nimic din discursul sau acţiunea lui Putin nu permite să ne gândim că se va opri la Crimeea”, a adăugat el.

James Nixey, un expert de la Chatham House din Londra, a apreciat, din contră, că stăpânul Kremlinului nu vrea să meargă mai departe. Preşedintele rus “şi-a atins deja obiectivul pe care-l viza”, iar “Crimeea este pierdută”.

Distribuie:1100

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here