ALERTĂ în spitale: s-au făcut transfuzii cu sânge infectat cu HEPATITA B

Home > ALERTĂ în spitale: s-au făcut transfuzii cu sânge infectat cu HEPATITA B

Centrul de transfuzii din Slatina a trimis către spital, pentru transfuzii, sânge care ar fi fost infectat cu hepatita B. Autorităţile au intrat în alertă şi fac verificări fiindcă zeci de pacienţi sunt în pericol.

Situaţie critică la Slatina, unde Spitalul de Urgenţă a primit sânge infectat cu hepatita B de la Centrul de Transfuzii din localitate. Se pare că sângele a fost deja transfuzat unui pacient. Situaţia a fost semnalată chiar de Centrul de Transfuzii, care a confirmat faptul că un donator este suspectat că ar fi purtător al virusului hepatic B.

Potrivit gazetanoua.ro, Centrul de Transfuzie Sanguină Olt a informat comisia de hemovigilenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina că în 19 februarie la centru s-a prezentat un donator fidelizat, cu grup AB Rh pozitiv, cu cinci donări în antecedente şi monitorizat biologic, însă la ultima donare s-a identificat un titru crescut al antigenului HBs, ridicând suspiciunea unei infecţii cu virus HBs.

Episodul anterior de donare s-a produs la începutul lunii decembrie, iar din sângele donatorului s-au livrat două produse către Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Cred că Centrul de Transfuzii avea obligaţia, şi legal, şi moral, să livreze un sânge bun. (…) Vom anunţa Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. Cerem un control la CTS şi rearondarea spitalului la centrul din Craiova. Noi am informat şi pacientul care a beneficiat de transfuzie, acum se află în spital. Doamne-Ajută să fie o alarmă falsă!“, a declarat managerul Andrei Iordache.

Şefa centrului, medicul Ramona Lesnic, se apără spunând că s-a urmat punct cu punct procedura.

Pacientul vine, este chestionat în faţa medicului înainte de donare, semnează un formular, este investigat. Ăsta este riscul, de aceea transfuzia este o procedură la care se apelează în ultimă instanţă, nu este un moft. Este vorba de perioada de incubaţie a oricărei boli. Noi ne chestionăm donatorii, ei sunt obligaţi să ne răspundă la întrebări, sunt întrebări legate inclusiv de ce intervenţii chirurgicale au suferit, de ce stil de viaţă duc, însă nu avem siguranţa că nu ne mint“, a declarat Lesnic.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here