In fiecare an, de Paste, preotii ne spun ca vom lua lumina chiar din cea adusa de la de la Mormantul Sfant. De este asa speciala? Se spune ca ea apare din senin. 

De fapt in timpul vecerniei, Patriarhul grec al Ierusalismului coboara in Mormantul Sfant, impreuna cu un sobor de preoti, inconjoara Mormantul, apoi se roaga, iar cele 33 de lumanari pe care le tine in mana se aprind. Intrucat e un fenomen mai mult decat ciudat, sunt persoane care afirma ca, de fapt, este vorba de o simpla pacaleala.

Cum ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim până în ultimul cătun?

Lumina de la Ierusalim trebuie apoi să ajungă în ultimul sat din ţară în câteva ore. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din ţară trimit delegaţi la Salonul Oficial al Aeroportului Internaţional Henri Coandă sâmbătă seară,  în jurul orei 19.00, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, care va fi oferită apoi preoţilor şi credincioşilor. De la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu avioane de mici dimensiuni la Bacău, Iaşi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu-Mare şi Timişoara pentru comunităţile de credincioşi ortodocşi din aceste regiuni ale ţării, informează Patriarhia Română într-un comunicat.

Reţeaua Bisericii Ortodoxe Române va intra în funcţiune sâmbătă seara, iar în toate eparhiile, protopopiatele şi parohiile din ţară fiecare are misiunea lui, clar stabilită. Ca şi în ceilalţi ani, în care flacăra de la Ierusalim a ajuns la majoritatea bisericilor româneşti, orarul e clar, preoţii sunt la posturi şi nicio întârziere nu este permisă. 16.000 de preoţi şi 20.000 de oameni fără rang bisericesc sunt angajaţi în bisericile din România şi toţi vor fi la slujbă, sâmbătă seara.

Şi în acest an, în vinerea dinaintea Învierii, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor,  va pleca spre Ierusalim cu un charter special, care străbate 1.612 km până la destinaţie. Delegaţii vor sta la la Ierusalim până sâmbătă, între 12:00 şi 14:00, când Lumina coboară la Biserica Sfântului Mormânt, iau flacăra Învierii şi se îndreaptă spre aeroport.

Lumina Sfântă arde în două lămpi speciale, în care se află un combustibil considerat suficient de sigur de Autoritatea Aeronautică Română pentru a fi transportat cu avionul. Potrivit părintelui Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, avionul care aduce lumina la Bucureşti aterizează, sâmbătă, în jurul orei 19:00, pe Aeroportul Internaţional “Henry Coandă”.

Feţe bisericeşti de la toate eparhiile din ţară ale Patriarhiei Române vor fi deja la Otopeni, cu felinarele pregătite, să ia flacăra Învierii şi să o ducă spre protopopiatele din zona lor. Cei ce vin de departe, lasă tot în seama avioanelor minunea de a duce lumina la ei acasă, înainte de începerea slujbei. Şi astfel, Lumina Sfântă mai străbate, de la Otopeni, cu avioane de mici dimensiuni, 286 km până la Bacău, 411 km până la Baia Mare, 404 km până la Timişoara, 383 km până la Iaşi, 432 km până la Suceava, 274 km până la Sibiu, 639 km până la Satu -Mare ori 322 km până la Cluj. Cei din judeţele mai apropiate fac drumul până la eparhie cu maşina, unde îi aşteaptă reprezentanţii protopopiatelor.

Fără întârziere, aceştia iau lumina şi se urcă în maşină. Sosesc la protopopiate, unde-i aşteaptă preoţii, şi ei cu felinare, care duc flacăra spre bisericile lor şi spre cele aflate în drum. 80-90 debiserici se află în fiecare protopopiat, iar reprezentanţii Patriarhiei spun că lumina de la Biserica Sfântului Mormânt va ajunge la majoritatea lor, cu excepţia parohiilor extrem de izolate. “Structura piramidală a Bisericii Ortodoxe Române ne permite să aducem Lumina Sfântă de la Ierusalim în majoritatea parohiilor din ţară în câteva ore”, spune părintele Constantin Stoica.

Cele două lămpi în care a fost adusă lumina de la Ierusalim ajung, sâmbătă seara, la Catedrala Patriarhală, unde slujba este oficiată de Patriarhul Daniel. “Lumina sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la slujba de  Înviere oficiată la Catedrala Patriarhală de la ora 00.00″, adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

 

Abonare
Distribuie:276010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here