ANAF a descoperit venituri nedeclarate de 87 milioane lei la primul control efectuat asupra a 10 români cu averi mari. Agenții Fiscului au avut o muncă dificilă în cazul primelor 10 persoane fizice „luate la puricat”: acestea aveau 480 de conturi bancare și au operat peste 100.000 de tranzacții bancare.

Din suma de 86,9 milioane lei venituri nedeclarate, 23,7 milioane lei sunt venituri nedeclarate cu sursă neidentificată.

Verificările fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM -peste 20 milioane de euro/persoană), au fost declanşate efectiv în anul 2013, se arată în comunicatul ANAF citat de Realitatea.net.

În anul 2014 au fost declanșate verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat cu ocazia VFPD îndeplinirea condițiilor legale privind diferența semnificativă între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate organelor fiscale.

În anul 2015 au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM care este format din 336 persoane, asupra carora se fac analize si verificari privind riscurile fiscale si se aplica programe de conformare..

Rezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM (pentru veniturile din anul 2011) sunt prezentate sintetic mai jos:

Venituri nedeclarate: 86.948.321 lei

23.771.463 lei – venituri nedeclarate cu sursă neidentificată

– Impozit pe venit suplimentar – 3.803.434 lei
– Obligații fiscale accesorii (penalități de întârziere și dobânzi) – 2.437.706 lei

63.176.858 lei – venituri nedeclarate cu sursă identificată

– Impozit pe venit suplimentar – 10.108.297 lei
– Obligații fiscale accesorii (penalități de întârziere și dobânzi) – în curs de calculare

Aceste verificări au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de următoarele aspecte:

– au fost analizate operațiunile desfășurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, în principal, pe format hârtie, fapt care a necesitat prelucrarea manuală a acestora

– au fost verificate operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni)

– au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale administrației publice locale (servicii de impozite și taxe locale)

– mare parte dintre activitățile și tranzacțiile verificate presupun analize complexe: activități investiționale diverse, tranzacții cu instrumente financiare pe piețele interne și internaționale, tranzacții disimulate sau artificiale, multiple operațiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenței contribuabililor de a furniza astfel de informații).

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here