Austria a inceput luni lucrarile de instalare a unui gard metalic pe o lungime de 3,7 km la granita cu Slovenia, vizand un control mai bun al fluxului de migranti, chiar daca numarul acestora a scazut in ultimul timp, transmite AFP, notand ca ridicarea acestui gard este o premiera intre doua state membre ale spatiului Schengen.

La 13 noiembrie, cu cateva ore inaintea atentatelor de la Paris, guvernul de coalitie de la Viena a anuntat ridicarea unui gard de 3,7 km, sub forma unui grilaj simplu inalt de 2,2 metri, fara sarma ghimpata, de o parte si de alta a postului de frontiera Spielfeld (sud).

Armata a inceput luni lucrarile pregatitoare la postul de la Spielfeld, prin instalarea stalpilor care vor sustine gardul, a constatat un fotograf al AFP. ‘Ne va permite sa dirijam oamenii astfel incat sa traverseze doar pe la un punct de trecere’, a explicat pentru DPA purtatorul de cuvant al politiei, Leo Josefus, citat de Agerpres.

La momentul anuntului, guvernul a dat asigurari ca instalatia va putea fi demontata rapid si ca este ‘conforma (regulilor) Schengen’.

Ministrul de interne Johana Mikl-Leitner a provocat valuri in interiorul coalitiei dintre social-democrati si conservatori, cand, sub presiunea unei revigorari a extremei drepte, a sustinut ideea unui gard de-a lungul unei mari parti din cei 300 km de frontiera cu Slovenia.

In cele din urma s-a ajuns la un compromis, dar Viena isi rezerva posibilitatea de a intari cu sarma ghimpata, ‘daca va fi necesar’, gardul de 3,7 km, prepozitionand insa o instalatie suplimentara de pana la 25 de kilometri ce va putea fi ridicata daca situatia o va impune.

Dupa Ungaria, care si-a inchis total pentru migranti frontiera cu Serbia, apoi pe cea cu Croatia, prin intermediul gardurilor de sarma ghimpata, Slovenia a instalat dispozitive similare la granita cu Croatia, permitand insa in continuare tranzitul migrantilor si refugiatilor.

Aceste masuri, precum si vremea rece si eforturile Turciei de a combate traficul de persoane spre Grecia au determinat ca numarul de migranti sa scada cu peste o treime in noiembrie, potrivit datelor ONU.

‘In ultimele zile, au fost zero sosiri’ la Spielfeld, a declarat Josefus, precizand insa ca luni au fost consemnate 1.200.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here