Cu toate că senzaţia de balonare nu este una tocmai plăcută, mulţi dintre noi trecem adesea cu vederea peste acest simptom, considerându-l banal şi lipsit de importanţă.

Ceea ce foarte puţini ştiu însă, este că balonarea poate ascunde afecţiuni grave, mult mai grave decât o simplă indigestie. Iată câteva dintre acestea:

Boli de ficat

În bolile de ficat, balonarea apare ca urmare a funcţionării defectuase a colecistului. Dacă pe lângă balonare simţi şi o durere sau o presiune în partea dreaptă a abdomenului, e cazul să te prezinţi la medic.

Pancreatită

Pancreatita înseamnă de fapt inflamarea pancreasului, iar adesea unul dintre primele simptome este reprezentat de balonare. Cu toate că este o afecţiune care poate fi vindecată, netratată la timp pancreatita progresează rapid şi se cronicizează, în acest caz inflamaţia distrugând treptat toate funcţiile pancreasului. Complicaţiile pancreatitei pot duce la deces.

Boli pulmonare

Poate părea ciudat, dar balonarea apare şi în bolile pulmonare avansate. Explicaţia stă în faptul că, în unele cazuri, când eliminarea gazelor nu se poate face pe cale respiratorie, acestea se reorientează spre tubul digestiv.

Cancer ovarian

Dacă balonarea este însoţită, în cazul femeilor, de tulburări ale menstruaţiei şi dureri de ovare, constipaţie sau disconfort abdominal, vizita la medic este obligatorie. Balonarea permanentă, chiar şi după o masă uşoară, poate ascunde o tumoră ovariană.

Boli gastrointestinale

Dacă balonarea apare acompaniată de lipsa poftei de mâncare, dar şi de o scădere bruscă în greutate, atunci ar putea semnala o tulburare gastrointestinală. Şi în acest caz, prezenţa la medic este obligatorie.

Abonare
Distribuie:8000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here