BREAKING NEWS: Gruia Stoica, fostul cumpărător al CFR marfă a fost reținut de DNA

Home > BREAKING NEWS: Gruia Stoica, fostul cumpărător al CFR marfă a fost reținut de DNA

GRUIA STOICA. Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a fost adus cu cătuşe la mâini, miercuri seară, la sediul central al DNA. El este urmărit penal într-un dosar de corupţie şi a fost reţinut pentru 24 de ore.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA. Avocatul Doru Boştină a primit interdicţie de a părăsi ţara.

Omul de afaceri Gruia Stoica ar fi minţit procurorii anticorupţie atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citaţiei pentru audieri, că nu se află în Bucureşti, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat, miercuri, în baza unui mandat de aducere.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri Gruia Stoica este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi a fost citat de procurorii DNA pentru a se prezenta la sediul Direcţiei, unde urmau să-i fie aduse la cunoştinţă învinuirile din dosar.

Potrivit aceloraşi surse, citaţia a fost trimisă la adresa de domiciliu din Bucureşti a omului de afaceri, însă acesta nu s-a prezentat la audieri, motivând că nu s-ar afla în Capitală.

Sursele citate susţin că Stoica i-ar fi minţit pe anchetatori când le-a spus că nu este acasă, DNA deţinând dovezi în acest sens.

În acest context, anchetatorii au hotărât emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri.
La sediul DNA, procurorii îl audiază, miercuri seară, şi pe avocatul Doru Boştină, fără a se preciza deocamdată în ce calitate dă declaraţii acesta.

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), adus miercuri seară la sediul central al DNA, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au mai spus că Stoica a fost adus la DNA încătuşat şi escortat de poliţişti, cu mandat, demersul având scopul de a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri ar fi vizat într-un dosar legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia.

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitaţie chiar cu o jumătate de oră înainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupţie au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfă şi ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimată a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

GRUIA STOICA. Grupul controlat de Gruia Stoica a vrut anul trecut să cumpere de pachetul majoritar de acţiuni al CFR Marfă, însă tranzacţia nu s-a finalizat.

În luna iunie, compania GFR a fost declarat câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Tranzacţia nu a fost finalizată însă până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra operaţiunii.

GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi a depus un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia. Dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes, GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

Gruia Stoica, proprietarul GFR, declara la 15 octombrie că a cerut comisiei de privatizare a CFR Marfă restituirea de urgenţă a garanţiei de 10 milioane de euro, precum şi a avansului de 20 de milioane de euro depus pentru a îndeplini condiţiile de preluare a companiei.

Ministrul Transporturilor declara la 22 octombrie că a fost deblocat contul escrow de 20 de milioane de euro al GFR, companiei urmând să-i fie returnată şi garanţia de 10 milioane de euro aferentă licitaţiei pentru CFR Marfă.

Realitatea TV a dedicat numeroase emisiuni şi atras atenţia în repetate rânduri asupra problemelor legate de privatizarea CFR Marfă, de la alegerea controversată a companiei lui Gruia Stoica drept câştigătoare în procesul de privatizare şi până la preţul mic al tranzacţiei.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here