Calafatul este cel mai frumos oraș din România, categoria sub 30.000 de locuitori.  5.417 oameni au votat orașul Calafat în sondajul onlinereport.ro ce s-a desfăşurat în perioada 7 februarie-15 martie.

Sondajul a inclus 115 orașe cu o populație mai mică de 30.000 de locuitori. În total au votat 41.661 de persoane și peste 24.000 au dat like la sondaj. Calafatul a câștigat competiția cu 13% din numărul total de voturi.

Vezi și: Cine este cea mai frumoasă femeie din Calafat? VOTEAZĂ AICI!

Locul doi este ocupat de oraşul Târgu Secuiesc cu 3.886 voturi. Etnici maghiari au urcat rapid în clasament după ce în ultimele zile ale competiţiei ziarele ungureşti  iwiw.hu şi hirmondo.ro au scris articole care îi invitau pe etnicii maghiari să voteze pe onlinereport.ro. Pe locul trei se află Târgu Neamţ cu 3.417 voturi urmat de Sighişoara cu 2.585 de voturi. La coada clasamentului se află oraşele Popeşti Leordeni, Ovidiu şi Bragadiru, care au primit doar câte două voturi. Vezi aici clasamentul final.

Cei din Calafat s-au mobilizat admirabil și în presa locală, după ce au scris un articol în ziarul local, Ziarul de Calafat. Eforturile le-au fost răsplătite, iar orașul lor a ajuns în fruntea clasamentului.

Ce trebuie să știi despre Calafat

Calafatul este unul dintre cele mai importante orașe din Județul Dolj. Este port fluvial și un punct de trecere a frontierei cu Bulgaria. Calafatul este oraşul rozelor, al castanilor şi stejarilor seculari, al holdelor aurii şi a industriei moderne, dar şi al falnicelor monumente istorice. Este situat în extremitatea sud–vestică a judeţului Dolj,  la aproximativ 90 km de Municipiul Craiova. La recensământul din 2011 orașul avea 17.336 locuitori.

Istoric

O legendă locală spune că străvechea așezare a Calafatului ar fi fost la origine o mică colonie de pescari. În secolul al XI-lea, mai precis prin anii 1040–1042, un oarecare Mihail Calafat, meșter în arta călăfătuirii, a găsit pe aceste meleaguri o așezare propice pentru executarea meseriei sale. Așa a înființat, pe malul Dunării, un atelier pentru repararea și smolirea corăbiilor, fapt care a făcut ca navigatorii bizantini, iar apoi și cei genovezi, atrași de iscusința sa, să-și aducă vasele pentru a fi reparate. Potrivit aceleiași legende, locul unic unde se efectua operațiunea de călăfătuire era la debarcaderul de lângă această așezare care, ulterior, a primit numele de Calafat.

Prima atestare documentară a Calafatului datează din 1424: Vama de la Calafat, care în secolele XV-XVI devine punctul de tranzit cel mai important pentru comerțul Țării Românești cu Peninsula Balcanică. Asemenea acte de danie, sau mai exact de reîntărire a stăpânirii asupra vadului de la Calafat, au mai fost date de către Moise Vodă (12 mai 1529) şi Mircea Ciobanul (26 aprilie 1547) sau Petru cel Tânăr (17 aprilie 1568). Din cercetarea documentelor epocii, rezultă că în secolele XIV–XVII Calafatul constituia punctul terminus al unui drum comercial important, cunoscut şi sub numele de “Drumul Sării”. Prin vama de la Calafat se trimiteau în Imperiul Otoman mari cantităţi de cereale, vite, cai, oi, peşte, sare, vin, ceară, miere, cherestea.

B. P. Hașdeu susține că orașul este unul medieval, de vreme ce C.C. Giurescu crede în originea bizantină a acestuia. Indiferent de ipotezele privind istoria orașului Calafat, cert este că așezarea datează din epoci străvechi.

Care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Calafat:


– Monumentul Independenţei

Situat în fața Liceului de Arte Plastice, monumentul realizat de artistul Emil Mereanu a fost inaugurat în anul 1980, în cinstea eroilor căzuți în timpul Războiului de Independență. Monumentul este compus dintr-o coloană de 13 metri înălțime și un basorelief în forma de arc, pe care sunt ilustrate scene din Război.

-Muzeul de Artă și Etnografie

Muzeul a fost înființat în anul 1969. Este adăpostit într-o clădire monument istoric construită în perioada 1907 – 1914. Inițial a fost casă particulară cunoscută sub numele de Palatul Marincu, apoi din anul 1927 a devenit sediul mai multor instituții administrative și de învățămant profesional și agricol. Construcția prezintă un stil eclectic de exprimare neobaroc francez, cu elemente decorative din travertin.

Clădirea a aparținut latifundiarului Ioniță Marincu și prezintă o deosebită valoare artistică, memorială și simbolică.

-Monumentul fetiței – erou Marita

Este un monument aparte, însă prea puțin cunoscut, aflat în parcul din Calafat, nu departe de punctul de trecere a Dunării spre Bulgaria. Monumentul o întruchipează pe fetița-erou MARITA, una dintre copiii care au plătit cu viața acțiunile de ajutorare a ostașilor români în bătăliile din toamna/iarna anului 1877.

-Mănăstirea Maglavit

Mănăstirea Maglavit este un loc legat de numele lui Petrache Lupu. Construcția bisericii începe în 1936, din inițiativa unor credincioși. Mănăstirea Maglavit este desființată de comuniști și reînființată în 1990, an în care se continuă lucrările neterminate înainte de Război. Astăzi biserica este terminată. Aici este înmormântat Petrache Lupu.

Dovada incontestabilă a faptului că orașul Calafat este unul frumos și iubit sunt chiar comentariile cititorilor onlinereport.ro:

”Indiscutabil, la categoria lui, Calafatul nu are rival!!!”- scrie Gică Giambașu.

”CALAFAT – A FOST ŞI VA FI MEREU CEL MAI FRUMOS ORAŞ. O PERLĂ A DUNĂRII”- scrie Mihai Șerban.

”Indiscutabil, , sau : Calafat, locul unde soarele răsare şi apune mai frumos decât în orice altă localitate dunăreană.  Este un oraş deosebit de îngrijit şi curat, în care fiecare anotimp îţi oferă frumuseţi inegalabile.
Este oraşul în care îţi poţi plimba paşii sub bolta castanilor înfloriţi coborând domol către Dunărea bătrână şi neobosită pentru a da frau liber gândurilor, sentimentelor şi uneori chiar lacrimilor în liniste, ca într-un imens confesional sacru.
Este oraşul de unde oriunde ai privi în zări, simţi în nări şi în suflet aer de trăinicie, de dăinuire.”- scrie înflăcărată Elena de Carlo.

 

 

Abonare
Distribuie:519040

4 COMMENTS

  1. Ooooo!!! Asa de putine informatii despre un orasel atat de frumos si linistit in care fiecare piatra din caldaram si fiecare fir de nisip de pe plaja vibreaza de istorie si cultura!!!! Va invitam pe toti sa il vizitati, sa il cunoasteti! In fiecare an, in fiecare vara aici se organizeaza tabara de muzica folk la care participa cei mai renumiti folkisti consacrati precum si tinere sperante ale Tarii. Tot aici a fost infiintat Cenaclul cultural Stefan Iordache in memoria artistului care s-a nascut in aceasta localitate si care de fiecare data revenea cu bucurie copilareasca in urbea sa natala, printre oamenii cu care si-a trait copilaria. Nu foarte departe de Calafat exista Cetate – Portul cultural, localitate dunareana unde si-a stabilit resedinta si domiciliul poetul Mircea Dinescu depre care artistul Nicu Alifantis afirma ca este un adevarat Paradis terestru.. Pentru vara acestui an, in Calafat este prevazuta inceperea unei modernizari ample, un proiect de unire a plajei centrale a orasului cu plaja de la Bascov apartinatoare acestui oras, micuta statiune indragita si foarte cautata nu doar de calafeteni, dar si de cetateni din alte localitati ale judetului, ale Tarii si chiar si din strainatate. Astfel, plaja se va intinde pe o suprafata de aproximativ 10 km si va fi modernizata la standarde inalte. Orasul ofera posibilitati de cazare atat in hotelurile de care dispune cat si in casutele de pe plaja Bascov. Adesea, chiar si cetatenii orasului isi arata ospitalitatea gazduind prietenii care doresc sa petreaca aici cateva zile sau chiar saptamani de vacanta si concediu in pace si liniste deplina, fara a suporta mari cheltuieli cum se intampla in alte locuri turistice. De nenumarate ori calafetenii care lucreaza in strainatate revin in concedii insotiti de prieteni din tarile in care s-au stabilit momentan si petrec impreuna cu acestia perioade de neuitat, calauzindu-i in locurile cele mai atractive si pitoresti si povestindu-le crampeie din istoria antica si din cultura milenara a urbei lor. Strainii care calca pamantul Calafatului raman incantati de simplitatea, de naturaletea si frumusetea neintinata a acestei localitati si a imprejurimilor sale, de traditiile frumoase transmise din batrani si pastrate cu sfintenie de catre localnici si revin apoi cu placere pe aceste meleaguri, an de an, aducand cu ei alte si alte persoane. Like or Dislike: 0  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here