Carburanţii se scumpesc masiv, cu 31-40 de bani litrul. Majorarea se va aplica într-o singură tranșă, de la 01.01.2014

Acum citesti:

Home > Carburanţii se scumpesc masiv, cu 31-40 de bani litrul. Majorarea se va aplica într-o singură tranșă, de la 01.01.2014

Introducerea unei accize suplimentare la carburanţi şi modificarea sistemului de calcul al accizelor vor conduce la o scumpire de 31 de bani pe litrul de benzină şi motorină, de la 1 ianuarie. Cel puţin, şi fără a lua în calcul ajustarea cu inflaţia!

Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră, a anunţat premierul Victor Ponta luni seară.

Premierul Victor Ponta a anunţat că acciza va fi de “0,7 cenţi” pe litru, dar consilierul premierului, Mirel Palada, a revenit ulterior şi a precizat că acciza va fi de “7 cenţi” pe litru.Premierul a susţinut că banii colectaţi vor fi vărsaţi în Fondul special pentru marile proiecte de infrastructură rutieră.

Premierul a anunţat de fapt luni seară, oficial, ceea ce a fost fost doar o intenţie acum câteva zile. Săptămâna trecută, premierul a spus că Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei anumite taxe pe benzină şi al motorină, pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei de infrastructură rutieră. El a spus că reia o idee lansată mai demult de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Liberalul declara că a găsit soluţia prin care în România să existe fonduri suplimentare pentru construirea mai multor kilometri de autostradă, şi anume mărirea accizei la carburant cu 10 eurocenţi şi taxarea pe distanţă a traficului greu.

Ce înseamnă 7 cenţi pe litru

Momentan, România are printe cele mai mici preţuri la carburanţi din Uniunea Europeană. La benzină, preţul mediu este, la noi, de 1,257 euro pe litru (cel mai mic din UE), iar la motorină de 1,322 euro, al treilea cel mai mic nivel din Uniune.

În cazul în care carburanţii vor fi taxaţi suplimentar cu 7 cenţi pe litru, efectul pe care consumatorii îl vor resimţi la pompă va fi o scumpire de 31,5 bani pentru fiecare litru de benzină sau motorină, adică mai mult de 5%. În cazul în care această acciză suplimentară va intra în baza de calcul a TVA, aşa cum se întâmplă acum cu acciza “normală”, creşterea de preţ va fi şi mai mare, de peste 39 de bani pe litru.

De reţinut că majorarea va fi aplicată într-o singură tranşă, la 1 ianuarie 2014.

Sursa: economica.net

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here