Unul dintre cele mai importante subiecte tratate ieri de către presă a fost redeschiderea Dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Redeschiderea lui a n-a oară, la fel ca pe vremea lui Ion Iliescu, a lui Emil Constantinescu şi a lui Traian Băsescu, dar fără vreo finalitate în afara arestării lui Miron Cozma.

Generalul Voinea, cel care a început de fapt această anchetă spune că vizate sunt de fapt trei dosare: dosarul referitor la victimele evenimentelor din 13 iunie, dosarul celor 1.000 de oameni care au fost lipsiţi de libertate şi duşi la Măgurele şi în alte unităţi militare şi secţii de poliţie şi cel referitor la pagubele materiale produse la mineriade. Se vrea audierea lui Ion Iliescu pentru că el a fost implicat în toate aceste trei dosare.

Cât despre Miron Cozma, acesta neagă în continuare că ar fi avut legături directe cu organizarea mineriadelor.

“Eu  sunt victima mineriadei. Eu n-am fost condamnat pentru iunie `90”, spune fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Ca un considerent personal ştiu că minerii din Valea Jiului nu sunt deloc de aceeaşi părere. La momentul respectiv Cozma era un lider entuziast, un lider carismatic, însă impulsiv. Să spună că a fost „o victimă” e totuşi prea mult. A fost un favorizat al sistemului, dar sunt şi alţii mai mari care trebuie să pice.

 

Mădălina Mihăilescu

AbonareDistribuie:0100

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here