Sfintele Mucenițe Agata și Teodula sunt pomenite în calendarul creștin ortodox la 5 februarie. Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia la Palermo și a trăit pe la mijlocul secolului al III-lea, martoră a persecuțiilor ordonate de Deciu (249-251). Sfânta provenea dintr-o familie bogată și nobilă, era creștină și dorea să-și închine viața lui Hristos.

A fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian în cetatea Catania după ce a refuzat să fie coruptă spre păcat în casa unei femei bogate, Afrodisia. Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri și desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obișnui și pe Agata cu o astfel de viață. Însă Agata ținea mult la credința ei și dorea mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.

Convingându-se de acest lucru, Quintian a poruncit să fie supusă la chinuri. Sfânta muceniță și-a dat sufletul în temniță, după multele chinuri la care a fost supusă, mulțumind lui Dumnezeu că a învrednicit-o să pătimească pentru El cu curaj și răbdare.

Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și a căzut victimă persecuțiilor ordonate de acesta împotriva creștinilor.

Sfânta a primit moarte martirică în anul 304, într-o cetate din Asia Mică. Tradiția spune că în timpul chinurilor la care a fost supusă pentru a apostazia de la credință, sfânta a convertit numeroase persoane din rândul celor care asistau la cruda priveliște.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here