Cheloo este homofob, iar afirmațiile pe care le-a făcut la XFactor, la adresa unui homosexual, sunt discriminatorii și trebuie sancționate de CNCD – afirmă Anemari-Helen Necsulescu, directoare executivă a Asociației ACCEPT, într-un interviu acordat, în exclusivitate pentru onlinereport.ro. Cu toate acestea, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) ezită să ia o decizie și aruncă responsabilitatea în curtea CNA-ului. Contactat de onlinereport.ro, Asztalos Csava Ferenc,  președintele CNCD, a dat un răspuns foarte “diplomatic”: “În prezent se analizează în competenţa cărei instituţii intră această faptă. Fiind o emisiune televizată, CNA-ul este cel care ar trebui să ia măsuri în această privinţă. Plângerile au fost deja trimise către CNA. Este adevărat că ceea ce a făcut Cheloo este discriminare, iar daca se va stabili ca este în competenţa noastră vom acţiona de cuviinţă”.

Cine ar trebui să stabilească dacă fapta este de competența CNCD? De ce se teme să intervină Asztalos Csava Ferenc? Probabil vom afla răspunsuri în perioada următoare. 

Vă invităm să citiți, integral, interviul acordat de Anemari-Helen Necșulescu, directoare executivă a Asociației Accept, pentru onlinereport.ro despre cazul Cheloo vs Paolo Lagana:

 1. Cum aţi caracteriza România din punct de vedere al toleranţei față homosexuali?

Cred ca in spatiul public exista extrem de multa  intoleranta si asta se datoreaza ignorantei. Omenii reactioneaza violent impotriva lucrurilor  de care se tem pentru ca nu le inteleg.
 
2. Ce include/ la ce se referă discriminarea în spațiu public?

Orice tip de manifestare fizica sau verbala indreptata impotriva unei persoane. Spatiul public este un spatiu neutru in care pot si trebuie sa coexiste diversitati.

3. Credeți că ceea ce a spus Cheloo, juratul de la X factor este discriminare publica? El i s-a adresat unui membru al comunității gay ( Paulo Lagana) spunandu-i “eu disprețuiesc tot ceea ce ești, ce reprezinți și țara asta te va trimite acasă”.

In mod evident, afirmatiile facute se circumscriu in mod vadit prevederilor OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care la Art. 2 arata ca:
 “(1)Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.”

 4. Credeţi că vedetele TV pot să creeze orientări negative, să orienteze mulţimea împotriva comunităţii gay?

Fara indoiala. Vedetele, persoanele publice, au capacitatea de a impune mode, de a desfinta mode. Din acest motiv afirmatiile acestora conteaza si pot influenta publicul. In situatia de fata aceste afirmatii pot stimula atitudinile homofobe deja existente in randul societatii.

5. Ce este un homofob?

O persoana care respinge, prin violenta verbala sau fizica, diversitatea sexuala, care respinge persoanele care se identifica altfel decat norma/masa.

7. Se crede că homofobii sunt de fapt homosexuali cărora le e teamă să-și recunoască orientarea sexuala. Sunteți de acord?

Eu personal nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Homofobii sunt persoane care au probleme mari de adaptare la realitatile sociale, o mare incapacitate de a intelege diversitatea, de a trai alaturi de ceilalti tolerand.

8. Credeți că Cheloo este homofob?

Da.

Reporter: Mădălina Mihăilescu

Distribuie:190030

5 COMMENTS

  1. Buuun…In ordonanta mai sus citata se specifica ceva de “convingeri” sau “orice alt criteriu etc etc”…Deci daca zici ca nu suporti o anumita categorie (de exemplu homosexuali,tigani etc) esti homofob,rasist etc si esti tu discriminat,privit cu ura si alte lucruri de genul…Prin concluzie nu ai voie sa urasti homosexualii,tiganii,negri,orice categorie considerata minoritara dar ai voie sa ii urasti pe cei care fac asta…Nu e tot o discriminare?…Idiotilor,treziti-va si nu mai haliti tot ce vi se baga pe gat si vi se spune ca e corect si social acceptabil si incepeti sa ganditi si cu miligramul ala de creier pe care il posedati!

  2. nu e ura ceea ce majoritatea persoanelor cu bun simt simt fata de cei homofobi. e indignare. daca nu vezi diferenta este doar pt ca esti la randul tau homofob si te-ai simtit atacat…si ce face un homofob cand se simte atacat? jigneste…pentru ca nu are argumente solide pentru a putea raspunde…asa ca mai bine abtine-te de la raspunsuri infantile si gandeste cu creierul ala enorm pe care il ai inainte de a da replici fara substanta

  3. Ma da de libertatea de credinta si de cea de exprimare a auzit cineva ? Cum sa ma oblige cineva sa imi încalc credința ?, Sau cum sa nu am drptul sa spun ce cred ? AsA ceva nu poTe ci decit anticonstitutional clar….fiinca nici o lege nu poate in incalca constitutia….Asta trebuie sa stie orice roman care este amenintat de hordele de mutanti sexuali !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here