Varsta este un factor esential luat in calcul atunci cand ne avantam in relatii noi, dar pe parcurs, cand lucrurile evolueaza bine, acordam din ce in ce mai putina atentie diferentei de varsta.

 

Varsta este un factor esential luat in calcul atunci cand ne avantam in relatii noi, dar pe parcurs, cand lucrurile evolueaza bine, acordam din ce in ce mai putina atentie diferentei de varsta.

Cu cat ne maturizam, constientizam ca succesul unei relatii de durata este compatibilitatea. Si totusi, trecerea timpului ne arata ca diferenta de varsta influenteaza, indubitabil, relatia de cuplu.

In trecut, statisticile relationale arata ca oamenii isi alegeau parteneri relativ apropiati ca varsta, o diferenta de trei-cinci ani, cel mult, fiind acceptata in societate. Dar pe parcurs ce au trecut anii – si au trecut cateva decenii – au inceput sa se schimbe sterotipiile din societate, iar oamenii au devenit tot mai deschisi la noi incercari. Astfel, am ajuns sa asistam si sa ne implicam in relatii cu parteneri mai tineri sau mai in varsta.

Barbatul mai in varsta, de la mentor la dominator

Cand femeia este mai tanara decat partenerul, exista multe avantaje in relatie. „O femei tanara care isi alege un barbat mai in varsta o face, mai ales, din motive de securitate. Ea vede in barbatul mult mai matur un om care o poate creste si directiona in viata, el fiind adesea realizat deja, cu o stabilitate financiara”, spune Julia Cole, consilier relational si terapeut sexual.

„El va fi mentorul ei, o va educa, ii va pune in fata oportunitati de care altfel nu s-ar fi bucurat, mai ales din punct de vedere al dezvoltarii profesionale si sociale”, continua Cole.

Probleme apar insa cand ea creste si capata, in timp, tot mai multa experienta. Ce se intampla cand femeia acum matura simte ca nu mai are nevoie de acel mentor care a fost intruchipat in barbatul mult mai in varsta alaturi de care are o relatie de lunga durata? „Protectia si intelepciunea pe care le vedea la El i se vor parea, mai tarziu, dominante si chiar sufocante”, explica Julia Cole, consilier relational.

Cand 28 de ani diferenta de varsta nu fac diferenta

Un exemplu clar este Iona, care si-a intalnit sotul pe cand ea avea doar 19 ani. El avea 47 de ani, fiind practic cu 28 de ani mai in varsta decat ea. „Eram tanara si voiam sa cresc mai repede. Ca dovada ca ma inscrisesem la un curs bancar, fiind de fapt intr-o vanatoare dupa un credit ipotecar pentru o casa. Acolo l-am intalnit”, isi aminteste Iona, care povesteste cum i-a fost influentata casnicia de diferenta mare de varsta.

Iona spune ca, in 20 de ani de casnicie, rareori au aparut discutii intre ei doi legate de diferenta de varsta. Cu toate acestea, ea marturiseste ca simtit pe pielea ei beneficiile si dezavantajele diferentei de varsta.

„Cand eram tanara eram foarte supusa. El este un om inteligent si avea, comparativ cu mine, multa experienta de viata. Pe masura ce m-am maturizat, s-au instalat insa unele tensiuni. Am inceput sa am propriile mele pareri si nu mai eram dispusa sa mi se faca morala sau sa fiu convinsa sa fac altfel”, spune Iona.

Ea si-a petrecut mult timp fiind casnica, crescandu-si copiii. Cand acestia au crescut suficient de mari incat sa nu mai fie nevoie sa fie supravegheati non-stop, Iona a decis sa se reangajeze. „El nu voia sa ma intorc la munca si mi-a spus-o fara ocolisuri. Devenise nesigur pe el si mi-a marturisit ca ii este teama sa nu il inlocuiesc cu un model mai tanar.” Iona este, totodata, constienta ca la un moment dat va avea de infruntat probleme de sanatate, pe fondul varstei inaintate a sotului.
Ea vede, totusi, si partile pozitive, pe care le-a resimtit mai ales in prima parte a relatiei. „Nu am intampinat nicio problema de angajament. Sotul meu isi traise deja viata, experimentase mult, deci nu mai avea curiozitati, ceasul lui biologic ticaia de zor si-si dorea stabilitate si o familie. Lucrurile au mers natural”.

Iona recunoaste ca nu i-ar recomanda fiicei sale sa se inhame intr-o relatie cu un barbat cu 28 de ani mai in varsta decat ea, asa cum a procedat pe cand avea doar 19 ani, dar strict in cazul ei, lucrurile au iesit pe plus, caci a castigat sufleteste si psihic mult mai mult decat a pierdut.

Spune-mi la cati ani te-ai combinat, ca sa-ti spun daca rezista relatia

Insa cele mai multe relatii nu implica diferente atat de mari de varsta. Cele mai frecvente sunt de aproximativ sase ani, fiind urmate de cele de 10-12 ani.

Consilier relational Julia Cole atrage atentia ca un factor important pentru succesul relatiei este si cati ani are femeia cand se leaga emotional de un barbat mai in varsta.

Una este sa ai 17 ani si el – 30 de ani si alta este sa ai 23 de ani si el – 36. Or fi doar sase ani diferenta intre 17 ani si 23 de ani, dar sunt sase ani cruciali, caci personalitatea si mentalitatea tinerei se modifica puternic in acest timp. Julia Cole precizeaza ca multe relatii legate la 17 ani se rup pe parcurs, tocmai pentru ca adolescenta se maturizeaza considerabil, iar preferintele ei la 17 ani nu vor fi aceleasi la ca 20.

Experienta de viata dublata in doar trei ani

Laura este o tanara care a incercat, la randu-i, sa guste din beneficiile relatiilor cu barbati mai in varsta. Diferenta intre ea si partener era mai mica decat in cazul Ionei: 15 ani. „Aveam 22 de ani cand l-am cunoscut si mi se parea extraordinar de incitant. Mai mult situatia, decat el. Eram cu un barbat cu 15 ani mai in varsta decat mine, mi se parea ca faceam ceva aprope ilicit”, povesteste Laura.

Relatia nu a tinut mai mult de trei ani, dar marturiseste ca l-a folosit la plin potential. „Am invatat multe, de la cum sa ma comport la ocazii cu «oameni mari», la notiuni de istorie, la cum sa satisfac un barbat si noaptea in pat, si in dimineata de dupa. Cred totusi ca cel mai mare avantaj de care m-am bucurat a fost faptul ca, fiind mai mica cu 15 ani, reuseam sa ma absolv singura de orice vina. Doar eram mica, nu?! Cand greseam – si am facut-o des in trei ani – reuseam cumva sa-l determin sa creada ca varsta era de vina”, spune Laura.

Consilierul relational Julia Cole a studiat cazul Laurei si l-a clasificat, drept normal: „La 22-25 de ani vrei sa experimentezi. Bun, incepi sa experimentezi un barbat mai in varsta, dar acel barbat nu va iesi cu tine in oras, sa danseze, ori de cate ori ai tu chef. Totodata, sunt sanse minime sa ii placa cu adevarat compania prietenelor tale de aceeasi varsta. Educatia si bunul simt il vor determina sa le accepte, dar nu o sa se dea in vant dupa ele. Invariabil, le va considera puerile, si pe tine laolalta cu ele, dar se va simti si batran, caci nu poate sustine toate activitatile demne de varsta de 24 de ani, spre exemplu”.

El tanar, ea in varsta: sansa minime de reusita

Pe de alta parte, exista si cazurile in care femeia este mai in varsta si barbatul mult mai tanar. Acestor relatii, consilierul relational Julia Cole le da cele mai mici sanse de supravietuire: „O femeie cu un partener mai tanar rareori va lua in serios relatia. Ea va sustine relatia din pur egocentrism, pentru a-si alimenta propria mandrie interioara ca este atragatoare si interesanta pentru un barbat care ar putea alege o alta femeie mai tanara”.

Follow
Distribuie:38000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here