Unul dintre cele mai cuprinzătoare studii sociale, realizat în 28 de ţări europene, a indicat că procentul de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani care locuiesc încă cu părinţii lor a crescut la 48% ( 36,7 de milioane) până în 2011, în tandem cu nivelurile de privaţiuni şi şomaj, care s-au accentuat pe parcursul a cinci ani de criză economică, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor agenţiei UE Eurofound, obţinute de The Guardian, puţine ţări sunt imune la acest fenomen care nu afectează doar ţările mediteraneene împovărate de datorii. Cifrele indică creşteri importante ale numărului de tineri de peste 20 de ani care locuiesc cu părinţii în ţări precum Suedia, Danemarca, Franţa, Belgia şi Austria. În Italia, aproape patru cincimi (79 %) dintre adulţii tineri locuiesc alături de părinţi.

Cu toate acestea, ţări precum Germania, Olanda, Irlanda şi Marea Britanie au înregistrat în aceeaşi perioadă scăderi ale numărului de tineri aflaţi în această situaţie, iar în Marea Britanie numărul acestora a scăzut de la 30% la 26%.

Potrivit The Guardian, aceste date subliniază situaţia dificilă a “Generaţiei Y”, mai bine educată decât cea a strămoşilor săi, însă condamnată la perspective mai sumbre decât generaţia părinţilor. În plus, fenomenul tot mai accentuat al adulţilor care trăiesc alături de părinţi a generat temeri cu privire la ratele natalităţii şi la cele demografice într-un continent aflat în curs de îmbătrânire.

Tendinţa de dependenţă de părinţi, susţin autorii studiului, nu poate fi explicată doar prin creşterea numărului de persoane care studiază pentru o perioadă mai mare a vieţii, în condiţiile în care milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani trăiesc în aceeaşi casă cu părinţii.

Distribuie:2000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here