Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a fost întrebată de unde știa că patronul suspendat al EVZ, Dan Andronic, era interceptat de SRI cu un mandat de Siguranță națională.

Această informație fusese extrasă de jurnalistul Ion Cristoiu din „jurnalul” ținut de Elena Udrea pe parcursul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2014. Deși în fragmentul prezentat inițial de Cristoiu, Udrea spune că a aflat de la Alina Bica (ex-șefa DIICOT) că a semnat un mandat de interceptare cerut de SRI pentru Andronic, ulterior, jurnalistul a modificat informația. De fapt, Udrea i-a spus lui Cristoiu că doar a aflat că Alina Bica a semnat acel mandat, fără a spune de la cinem scrie paginadepolitica.ro.

În acel fragment din jurnal, Udrea subliniază că Traian Băsescu, la acea vreme președinte, vorbea „des” cu Andronic la telefon, sugerând astfel că SRI ar fi putut să-l intercepteze pe președinte.

Deputata Udrea a venit luni cu precizări în acest caz, susținând că a vrut să scoată în evidență aspectul posibilei spionări a președintelui în funcție de către serviciile secrete.

Nu este vorba despre 2011. Cred că ce este important și am văzut  că dezbaterea a plecat într-o direcție greșită, în ceea ce eu am scris în jurnalul pe care l-am scris în 2014, relevant mi s-a părut la momentul acela că președintele României în funcție putea să fie ascultat.

Nu conta contextul ascultării lui Andronic, lui X sau lui Y, că președintele României în funcție la acea vreme ar fi putut să fie ascultat”, le-a spus Udrea, jurnaliștilor, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Întrebată cum a avut acces la acestă informație, Udrea a spus: „Nu comentez, vă dați seama că nu o să vă spun lucrul acesta, însă important este la acest moment, incident, situație dacă președintele României era ascultat, chiar folosindu-se un intermediar”.

Udrea a spus că nu știe să existe înregistrări de acestă natură cu ex-președintele American George Bush sau cu fostul șef de stat francez Nicolas Sarkozy.

Amintim că Dan Andronic este cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar de retrocedări alături de mai multe persoane, printre care prințul Paul și afaceristul Remus Truică.

Prințul este acuzat că a cedat drepturile litigioase asupra unor imobile care urmau să fie revendicate de la statul român, între care și Ferma regală Băneasa cu o suprafață de 28,63 ha, către o firmă controlată de afaceristul Truică.

În 2008, Remus Truică a obținut de la Institutul pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București retrocedarea fermei, însă decizia de restituire a fost abuzivă, deoarece prințul Paul nu avea calitatea de moștenitor, arată procurorii DNA. Prejudiciul din acest caz se ridică la circa 136 de milioane de euro.

Andronic este acuzat de procurorii anticorupție de constituirea unui grup infracțional organizat, în forma aderării, și de complicitate la trafic de influență

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here