Astăzi, 5 aprilie, unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti români împlineşte 50 de primăveri. “Fiara” Marius Lăcătuş ajunge la borna 50 şi cu siguranţă această zi este o zi de sărbătoare pentru toţi steliştii de pretutindeni.

Pentru suporterii Stelei, cu siguranţă, numărul magic este 7. 7 iunie 1947 – data înfiinţării clubului, 7 mai 1986 – Sevilla, câştigarea Cupei Campionilor şi 7 – Marius Lăcătuş. Nu mulţi ştiu însă că pe legendarul purtător al acestui tricou nu-l leagă mare lucru de această cifră. “E total o întâmplare că am jucat cu acest numar, nu aveam o obsesie. Acum mi-e şi mie drag. Dar la Braşov am jucat cu 17, la Oviedo 9 sau 11, la Fiorentina la fel. Numărul 7 nu e al meu, e al Stelei şi al suporterilor”, spune cel care a transformat un număr într-o icoană.

Marius Lăcătuş a făcut un rezumat pentru fiecare bornă a vârstei sale, de când era copil, până acum, la 50 de ani.

10 ani-Începutul

“Aveam chiar 10 ani, practic prima bornă, când m-am apucat de fotbal. Nu mă gândeam eu vreodată că o să ajung unde am ajuns. Dar visam ca orice copil că o să fac, că o să dreg”, spune alintatul steliştilor.

20 de ani-Steaua

La aproximativ 20 de ani, mai exact la 19, Marius Lăcătuş a fost transferat de Steaua.

“Ştii cum e în viaţă? Poţi să fii tu bun, dar degeaba, dacă nu te urci în tren când vine”, explică Lăcătuş, care dezvoltă subiectul. “Nu e vorba de noroc, ci doar de conjunctură. Norocul ţi-l faci, în general, cu mâna ta. Aşa se zice. Bine, în cazul nostru, al fotbaliştilor, cu picioarele şi capul”.

30 de ani-Dezamăgirea

La 29 de ani, Marius Lăcătuş se întorcea în Ghencea, după un periplu de trei ani în Italia şi Spania, sacrificiu făcut pentru România. “Eu m-am întors la Steaua pentru că aşa am vrut, nu m-a obligat nimeni. Doar că cei de la Oviedo voiau o clauză în contract ca să renunţ la echipa naţională, iar eu nu puteam să accept aşa ceva” .

Deşi a făcut acest sacrificiu pentru echipa naţională şi pentru a prinde CM din SUA ’94, Lăcătuş nu a fost convocat pentru turneul final.

“Acum, că sunt şi eu antrenor şi ştiu cum gândeşte unul, pot să înţeleg mai bine alegerea de atunci a lui nea Puiu. A trecut! Aşa a gândit dânsul atunci”, spune cu o uşoară revoltă Lăcătuş .

40 de ani-Al doilea vis

Un nou vis pentru Lăcătuş, evident legat tot de Steaua: “Să duc Steaua spre titlu şi de pe bancă”.

Iar visul de la 40 de ani a fost la un pas să se întâmple în 2008, dar, în schimb, a apărut o nouă dezamăgire. “Nu le am eu p-astea cu ghinionul, dar e mare păcat că nu am luat tilul în 2008. Poate şi jucătorii ăia erau altundeva acum, poate şi eu, ca antrenor. Asta a fost soarta”, spune cu amărăciune “Fiara”.

Acum, la 50 de ani, nu mai are prea multe de realizat. “Fiara s-a domesticit, să ştii. Nu mai am motive să fiu rău, că stau pe marginea terenului, nu mai sunt în el”, glumeşte Lăcătus.

Marius Ghencea

Distribuie:7030

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here