Intr-un mediu din ce in ce mai competitiv, castigarea favorizarii consumatorilor este o provocare din ce in ce mai mare. Companiile mari au mai multa putere financiara, investitii mai mari in Marketing si Publicitate si alte avantaje pentru a reusi. Cu toate acestea, freelancerii si intreprinderile mici pot opta pentru strategii mai agile si creative pentru a castiga inima clientului. Inboud Marketing poate ajuta. 

Inbound Marketing, numit si Attraction Marketing, este o disciplina din cadrul Marketingului Digital care ii ajuta pe freelanceri sa atraga clienti intr-un mod mai original si mai sugestiv decat marketingul traditional. In ce consta? 

Ce este Inbound Marketing? 

Inbound Marketing este o metodologie din cadrul Marketingului care consta in atragerea, implicarea si retinerea potentialului client in afacere, in loc sa-l caute. Astfel, Inbound Marketing foloseste tehnici non-intruzive pentru a contacta consumatorul la inceputul procesului de cumparare si a-l insoti pana la achizitia finala. 

Pentru a face acest lucru, Inbound Marketing prezinta clientului continutul adecvat in fiecare faza a achizitiei , in functie de profilul sau si nevoile actuale. Este necesar sa se creeze continut relevant si valoros care sa fie afisat prin diferitele canale digitale ale afacerii. Aceasta inseamna furnizarea de informatii clientului in conformitate cu nevoile si preferintele acestuia. 

Inbound Marketing se construieste printr-o prima faza de „atractie” in care generarea de continut valoros constituie inima strategiei: texte publicate pe bloguri, site-ul business si retelele sociale sustinute de utilizarea SEO. 

O a doua faza ar fi conversia , in care, prin continut valoros, se urmareste cunoasterea datelor potentialului client prin formulare, CTA (Call To Actions) sau Landing Pages. Design-urile atractive si continutul premium sunt parghiile pentru a realiza acest lucru.  

In cele din urma, trebuie sa inchideti vanzarea , dar cu obiectivele suplimentare de loialitate, servicii post-vanzare si chiar obtinerea de prescriptori pentru afacere. 

Inbound Marketing fata de Outbound Marketing 

Inbound Marketing este o strategie care se confrunta cu Outbound Marketing, o alta modalitate de a atrage clienti, dar cu o abordare inversa. Astfel, Inbound Marketing se bazeaza pe seducerea clientului, asa cum am subliniat anterior. Outbound Marketing se concentreaza pe aducerea mesajului dvs. catre client, chiar daca initial nu sunt interesati. In acest sens, inseamna aplicarea unei strategii mai invazive. 

Outbound Marketing realizeaza comunicare unidirectionala prin media traditionala (presa, televiziune, radio…), in timp ce Inbound Marketing urmareste o mai mare interactiune cu utilizatorul, adica comunicare bidirectionala, pe langa utilizarea media digitala. 

Avantajele Inbound Marketing pentru freelanceri 

Inbound Marketing poate fi benefic pentru freelanceri, deoarece este o strategie cu costuri mai mici decat marketingul traditional si va permite sa va concentrati pe clientul de interes. Este, de asemenea, o strategie mai flexibila, care este relativ mai utila in comparatie cu companiile mari. 

Printre cele mai notabile avantaje se numara: 

  • Rentabilitatea pe termen lung : Inbound Marketing ofera rezultate mai bune decat alte practici traditionale. Crearea de continut valoros va permite sa generati lead-uri care, desi nu sunt la fel de multi ca cele ale Outbound Marketing, sunt realizate treptat si au mai multa valoare pe masura ce apartin publicului tinta. 
  • Costuri mai mici : aceasta metodologie este, de asemenea, mai economica decat publicitatea de masa lansata pe panouri publicitare, radio sau televiziune. Inbound Marketing va permite sa creati continut valoros la un cost relativ scazut si cu impact asupra unui anumit public. 
  • Public relevant : Inbound Marketing vizeaza clientii care sunt interesati de produsele si serviciile freelancerului. Impactand publicul tinta cu continut valoros, este mai probabil ca acestia sa devina clienti. 
  • Increderea si construirea marcii : aceasta disciplina, datorita relevantei continutului, ajuta la construirea increderii cu publicul tinta. Pe langa imbunatatirea conversiilor, credibilitatea creata va permite sa construiti si sa consolidati brandul personal al freelancerului . 
  • Loialitatea clientilor : intr-un context de concurenta ridicata, construirea loialitatii clientilor din comertul electronic este o mare provocare. Inbound Marketing este un suport bun pentru a realiza acest lucru datorita crearii de continut si informatii valoroase, lansarii de oferte interesante si proiectarii unei experiente bune de utilizator. Utilizarea retelelor sociale si a altor instrumente care incurajeaza interactiunea ajuta, de asemenea, la stimularea loialitatii clientilor. 
  • Cunoastere mai mare a publicului : Strategiile de Inbound Marketing ne permit sa cunoastem datele si informatiile despre client intr-un mod mai fiabil decat folosind alte mecanisme traditionale. De asemenea, favorizeaza segmentarea publicului . Toate acestea va permit sa corectati si sa imbunatatiti actiunile de marketing si, in sfarsit, sa obtineti mai multe conversii. 
  • Flexibilitate si scalabilitate : Inbound Marketing este o disciplina maleabila, care ii permite sa fie adaptata la diferite sectoare de afaceri. Aceasta flexibilitate il face ideal pentru lucratorul independent. In plus, aceste strategii sunt perfect scalabile, ceea ce faciliteaza extinderea afacerilor mici bazate pe investitii nesemnificative. 
  • Educatie – Inbound Marketing permite companiilor sa-si „educa” publicul despre produsele lor. Intr-o faza de post-conversie a acestei strategii, unele tehnici de automatizare a marketingului, cum ar fi scoringul potential sau cresterea clientilor potentiali , precum si strategiile de retargeting, il ajuta pe freelancer sa continue sa ofere continut relevant clientilor lor.