Desi zicala „a vrea inseamna a putea” nu functioneaza intotdeauna, adevarul este ca atitudinea pe care o luam fata de provocarile si dificultatile vietii de zi cu zi joaca un rol cheie in toate domeniile vietii. Increderea in noi insine nu doar hraneste ego-ul, ci promoveaza si rezultate pozitive.

Stima de sine scazuta afecteaza negativ fiecare aspect al vietii, inclusiv relatiile personale, munca si sanatatea. Dar, pot fi puse in aplicare tehnici de intarire a stimei de sine , chiar daca opinia despre sine a inceput din copilarie.

Pentru a face acest lucru, americanii sugereaza sa ne gandim la conditiile sau situatiile care par sa ne „deumfle” stima de sine. Declansatorii obisnuiti pot include: o prezentare la locul de munca, o criza la locul de munca sau acasa, o cearta cu un partener, membru al familiei, coleg sau alt contact apropiat, o schimbare a circumstantelor vietii , cum ar fi pierderea locului de munca sau plecarea copiilor de acasa.

Odata ce conditiile sau situatiile problematice au fost identificate, acordati atentie gandurilor interioare care le modeleaza. Aceasta include monologul interior si interpretarea cuiva a ceea ce inseamna situatia. Aceste ganduri si credinte pot fi pozitive, negative sau neutre. Ele pot fi rationale, bazate pe motive sau fapte, sau irationale si bazate pe idei false.

Gandurile initiale s-ar putea sa nu fie singura cale posibila catre situatie, de aceea trebuie sa testam acuratetea gandurilor noastre, subliniaza ei de pe site-ul institutiei americane, pentru aceasta trebuie sa ne intrebam daca viziunea noastra este in concordanta cu fapte si logica sau daca exista alte explicatii posibile pentru situatie,

„Uneori este greu sa recunosti inexactitatile in gandire . Majoritatea oamenilor au moduri automate de a gandi despre viata lor si despre ei insisi, care au fost tinute de mult timp. Aceste ganduri si credinte pot parea normale si stabilite, dar multe sunt de fapt doar opinii sau perceptii, “, adauga specialistii.

Modele de gandire negative

Exista urmatoarele modele de gandire care erodeaza stima de sine:

-Ganduri despre toate sau nimic: vezi lucrurile complet corect sau complet gresit. De exemplu, „Daca esuez la aceasta sarcina, sunt un esec total”.

-Filtre mentale: vezi doar negativul si te ghidezi dupa el, distorsionandu-ti viziunea asupra unei persoane sau a unei situatii. De exemplu, „Am facut o greseala in raportul respectiv si acum toata lumea isi va da seama ca nu sunt potrivit pentru acest job”.

-Transforma pozitivul in negativ: Iti respingi realizarile si alte experiente pozitive insistand ca nu sunt reprezentative. De exemplu, „M-am descurcat bine doar la acel test pentru ca a fost atat de usor”.

Treceti la concluzii negative: ajungeti la o concluzie negativa atunci cand exista putine sau deloc dovezi care sa o sustina. De exemplu, „Prietenul meu nu mi-a raspuns la e-mail, trebuie sa fi facut ceva sa-l enervez”.

-Confundarea sentimentelor cu faptele: confundati sentimentele sau convingerile cu faptele. De exemplu, „Ma simt ca un esec, asa ca trebuie sa fiu un esec”.

-Depreciaza-te: te subestimezi, te subestima sau folosesti un umor derogator fata de tine. Acest lucru poate duce la reactii excesive la anumite situatii, cum ar fi greseala. De exemplu, „Nu merit nimic mai bun”.

Construieste o buna stima de sine

Pentru a inlocui aceste ganduri negative sau inexacte cu ganduri constructive, specialistii sugereaza urmatoarele strategii:

-Foloseste afirmatii pline de speranta: gandeste-te la tine cu bunatate si sprijin. Pesimismul poate deveni o profetie care se implineste de sine. De exemplu, daca credeti ca prezentarea dvs. nu va merge bine, este posibil sa ramaneti blocat in dezvoltarea ei. Incearca sa-ti spui lucruri precum „chiar daca este greu, ma descurc”.

-Iarta-te: toata lumea face greseli si greselile nu sunt reflectari permanente ale ta ca persoana. Sunt momente izolate in timp. Gandeste-te mai bine: „Am facut o greseala, dar asta nu ma face o persoana rea”.

-Evitati afirmatiile „Ar trebui” si „Trebuie sa”: Daca descoperiti ca gandurile voastre sunt pline de aceste cuvinte, ati putea cere prea mult de la dvs. si de la cei din jur. Eliminarea acestor cuvinte din gandurile tale poate duce la asteptari mai realiste.

-Concentreaza-te pe pozitiv: gandeste-te la binele din viata ta. Amintiti-va acele lucruri care au mers bine recent. Luati in considerare abilitatile pe care le-ati folosit pentru a face fata situatiilor dificile.

-Redefiniti gandurile neplacute: nu trebuie sa reactionati negativ la gandurile negative. In schimb, ganditi-va la gandurile negative ca la indicii pentru a incerca modele noi, sanatoase de gandire. Intrebati-va „La ce ma pot gandi si la ce sa fac pentru ca acest lucru sa fie mai putin stresant?

-Invata sa ne incurajezi: acorda-ti un vot de incredere. De exemplu, „Prezentarea mea poate sa nu fi fost perfecta, dar colegii mei au pus intrebari si au ramas la curent, ceea ce inseamna ca mi-am atins obiectivul”.

Acesti pasi pot parea complicati la inceput, dar devin mai usori cu practica. Incepand sa recunoasteti gandurile si convingerile care contribuie la scaderea stimei de sine, le puteti contracara in mod activ, ceea ce va va ajuta sa va acceptati valoarea ca persoana.