Guvernul de la Kiev a anunțat luni instituirea stării de urgență în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, unde insurgenții proruși au declarat că au în plan crearea unui front comun după ce au lansat vineri o nouă ofensivă împotriva trupelor guvernamentale, transmite agenția EFE.

Guvernul de la Kiev a instituit starea de urgență în regiunile Donețk și Lugansk, după ce insurgenții proruși au declarat că au în plan crearea unui front comun, potrivit Agerpres.

De asemenea, a fost instituită starea de alertă maximă pe întreg teritoriul Ucrainei. Premierul Arseni Iațeniuk a declarat că va conduce o comisie statală de aplicare a stării de urgență care va monitoriza direct situația în zonele de conflict, obiectivul acestei decizii fiind de a asigura ‘coordonarea activităților tuturor organelor puterii pentru a garanta securitatea cetățenilor’.

De partea separatiștilor, liderul autoproclamatei ‘republici populare’ Donețk, Alexandr Zaharcenko, a declarat că această entitate intenționează că creeze împreună cu regiunea separatistă vecină Lugansk un front militar comun împotriva armatei ucrainene.

Același Zaharcenko a anunțat sâmbătă lansarea unei ofensive asupra orașului-port Mariupol, unde cel puțin 30 de civili au fost uciși și circa 100 răniți în urma unui bombardament cu rachete Grad și Uragan lansate, conform OSCE, dinspre zonele controlate de separatiști.

Dar el a revenit luni asupra acestei declarații, afirmând că nu a fost lansat niciun asalt asupra acestei localități, unii analiști estimând că el a încercat sâmbătă să distragă atenția de la ofensiva separatiștilor în direcția orașului Debalțevo.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here