Stiti ce este Inbound Marketing ? Daca ati ajuns pana aici, este pentru ca ati auzit despre marketingul de continut si atractia in marketingul digital si doriti sa invatati cum sa determinati clientii sa vina la dvs. in loc sa-i cautati. Din acest motiv, va explicam pas cu pas ce este Inbound Marketing sau Attraction Marketing si cum sa pregatiti o strategie care sa functioneze.

Ce este Inbound Marketing si cum este definit?

Inbound Marketing se traduce literalmente prin marketing intern si este mai bine cunoscut ca marketing de atractie . Constituie un set de tehnici care ne permit sa ajungem la clientii nostri, definiti in aceasta metodologie ca o persoana cumparator , intr-un mod neintruziv. Este o strategie care atrage clientul cu continut util, relevant si valoros. In acest fel, potentialii clienti iti gasesc compania prin diferite canale precum retelele sociale, blogurile sau SEO, printre altele. Fara indoiala, aceasta non-intruziune este cheia definitiei marketingului inbound si ceea ce ofera factorul diferential fata de publicitatea traditionala ( outbound ).

Exemplu de proiectare a unei strategii de Inbound Marketing in 8 pasi simpli

 1. Definiti-va bine obiectivele inteligente
 2. Creati o persoana de cumparator
 3. Desenati calatoria cumparatorului sau harta calatoriei clientului
 4. Reuseste sa atragi trafic calificat
 5. Transforma-ti traficul in potentiali clienti
 6. Transformati clientii potentiali in clienti sau vanzari
 7. Masurati rezultatele in fiecare etapa a palniei
 8. Loialitate si incantare clientul dvs

 Etape in Inbound Marketing

In principal , Inbound Marketing se bazeaza pe trei etape.

1. Atrage

Mai intai trebuie sa generam trafic , pentru asta avem nevoie de resurse precum marketing de continut, tehnici SEO, retele sociale, printre altele. Este foarte important sa creati o planificare strategica pentru a obtine rezultate bune. Ideea este de a creste numarul de vizitatori. 

2. Convertiti

Odata ce am reusit sa atragem vizitatori, avem nevoie de ei sa devina lead-uri , adica contacte cu care se poate mentine o relatie pe termen lung. Pentru aceasta, este important sa raspundeti la mesaje, sa oferiti continut relevant, printre altele. 

3. Loialitate

Cu baza de date creata, trebuie sa gestionati inregistrarile . Trebuie sa va automatizati inbound marketing, astfel incat fiecare client potential sa primeasca informatii specifice si sa ajunga sa se transforme intr-un client. In aceasta faza, clientul trebuie mentinut multumit. 

 Funnel de Inbound Marketing

Inbound marketing foloseste o metodologie bazata pe generarea de strategii definite pentru fiecare etapa a palniei , mai jos vom oferi cateva pensule din fiecare dintre ele.

Partea de sus a palniei – TOFU

Aceasta este etapa inalta a oricarei strategii de achizitie la varf, concentrata pe atragerea utilizatorilor incepatori pe site-ul sau aplicatia dvs. Se mai numeste si prospectare in marketingul digital. Pentru aceasta folosim seo, continut, blog si media platita.

Mijlocul palniei – MOFU

Este vorba despre a-i determina pe clienti sa revina pe site-ul tau. Pentru aceasta folosim practic marketing prin e-mail si remarketing, precum si marketing conversational sau marketing prin WhatsApp.

Fundul palniei – BOFU

Este etapa finala in care jucam totul pentru orice. Este vorba despre conversia vizitatorilor in clienti si de aceea vom folosi oferta si promovarea vanzarilor prin media platita -remarketing- si email marketing. De asemenea, nu putem uita de instrumente precum chatbot-ul sau mesajele push pentru acest tip de actiuni de inchidere a vanzarilor.

Cum sa proiectati o strategie de marketing pentru atractie?

Acum ca stim ce este Inbound Marketing , vom vedea pasii care trebuie urmati pentru a crea si executa o strategie eficienta de Inbound Marketing care sa functioneze.

8 pasi pentru a proiecta o strategie de Inbound Marketing

Definiti-va bine obiectivele

In primul rand trebuie sa stabilesti care sunt obiectivele tale . Ce vrei sa obtii? La cine vrei sa ajungi? Cum o vei face? Cum ar fi vizita ideala? Si foarte important: definiti clar cine este utilizatorul dvs. si palnia pe care trebuie sa-l urmeze pentru a deveni client.

Creati o persoana cumparator si o calatorie pentru cumparator

Cea mai buna modalitate de a dezvolta o persoana de cumparator este urmand pasii indicati in aceasta:

 1. Definiti-va clientul ideal
 2. Colectati informatii despre clientul dvs
 3. Analizati informatiile si grupati diferitele persoane de cumparator
 4. Da viata clientilor tai
 5. Partajati informatii cu intreaga companie

Intrebari anterioare:

 1. Situatie personala
 2. Nevoi si obiective
 3. comportamentelor
 4. Abilitati relevante pentru afacerea noastra
 5. Principalele puncte de durere
 6. Obiective personale (obiective in care te pot ajuta) si Obiective practice (referite la noi)
 7. Calatoria cumparatorului

Atrageti trafic calificat

Ce intelegem prin trafic calificat? Il putem defini ca fiind acei utilizatori care au sanse mai mari sa devina clienti potentiali si, in cele din urma, clienti. Pentru aceasta, nu ne putem multumi cu o pagina web care este doar acceptabila, trebuie sa urmarim excelenta si pentru a atinge atractia utilizatorului nostru trebuie sa avem grija de urmatoarele aspecte.

In primul rand, trebuie sa creati pagini de destinatie optimizate (sau pagini de destinatie). O pagina de destinatie este pagina la care ajungem atunci cand facem clic pe un link. Strategia ideala? Aveti o pagina optimizata pentru fiecare tema. 

Transforma-ti traficul in clienti potentiali

Acum ca am realizat deja un volum mare de vizite care ar putea deveni potentiali clienti, trebuie sa incurajam aceasta conversie. Traficul in sine nu este de mare folos, amintiti-va ca scopul nostru final este sa obtinem profit. In aceasta faza trebuie sa convertim cat mai multi vizitatori in potentiali clienti , adica sa obtinem clienti potentiali. Pentru a face acest lucru, trebuie sa obtinem informatiile de contact ale clientilor nostri prin completarea unui formular. 

Transformati-va clientii potentiali in clienti sau vanzari

Am ajuns la partea care ne-a interesat: am obtinut trafic si am reusit sa-i transformam in potentiali clienti. Urmatorul pas al Inbound Marketing vizeaza obtinerea vanzarii. Cum il putem incuraja? Pentru aceasta vom lansa o campanie de e-mail marketing. De asemenea, in fiecare vanzare, butonul de cumparare ar trebui sa fie evidentiat, sa creeze cosuri de cumparaturi atractive si sa faca web-ul utilizabil. De asemenea, trebuie sa evidentiem care este produsul nostru emblematic, sa includem marturii, sa oferim securitate, sa transmitem un sentiment de urgenta, adica ca produsul este pe cale sa se epuizeze. Si, mai presus de toate, trebuie sa simplificati cat mai mult achizitia. 

Masurati rezultatul intregii campanii de Inbound Marketing

Am depus un efort enorm in toate etapele anterioare. Cu toate acestea, trebuie sa identificam care actiuni functioneaza si care nu . Numai atunci putem pregati imbunatatiri pentru a optimiza procesul general. Ce indicatori ne pot interesa?

In ceea ce priveste traficul , trebuie sa ne uitam la valori cheie precum:

 • Volumul global de vizite.
 • Numarul total de vizite unice.
 • Rata de respingere (adica utilizatorii care au plecat imediat ce intra in continutul nostru). Acest procent ne va ajuta sa stabilim calitatea continutului.
 • Timpul mediu de vizita, care va servi si ca indicator de calitate.

In ceea ce priveste actiunile noastre SEO , am fi interesati sa masuram urmatoarele in inbound Marketing:

 • Numarul de trafic organic realizat.
 • Numarul de cuvinte cheie strategice pozitionate si pozitia acestora in clasamentele de cautare SEO.
 • Alte cuvinte cheie pe care le-am pozitionat si pozitia lor.
 • Link-uri primite pe care le-am obtinut.

In ceea ce priveste campaniile noastre de pozitionare SEM , va trebui sa obtinem urmatorii indicatori:

 • CTR sau rata de clic, adica procentul de clicuri peste numarul de afisari.
 • Volumul total de trafic realizat
 • Pozitii medii atinse.
 • Cost pe clic.
 • Cost total.

In ceea ce priveste actiunile noastre pe retelele de socializare, vom fi interesati sa masuram:

 • Cresterea numarului de urmaritori.
 • Numarul de interactiuni ale utilizatorilor cu continutul nostru (aprecieri, numar de distribuiri, comentarii etc.) ca indicator de calitate.
 • Volumul de trafic realizat datorita retelelor sociale.

Si, in sfarsit, vom fi interesati sa stim despre campaniile noastre de email marketing :

 • Numarul de utilizatori inregistrati.
 • Procentul de deschidere al e-mailului.
 • Procentul de conversii realizate.
 • Numarul de utilizatori care s-au dezabonat de la newsletter (ca indicator de calitate).

Si in sfarsit… Loialitate si incantati-va clientul!

In ciuda faptului ca am ajuns la vanzare, nu ne putem multumi. Trebuie sa fim capabili sa stabilim relatii stabile si de durata cu clientii nostri si sa le aratam ca ne amintim de ei. Se poate realiza cu detalii precum urari de Craciun, trimiterea de mostre gratuite, interactiunea pe retelele sociale, printre altele.