Companiile de astazi se confrunta cu provocari foarte diferite decat in ​​urma cu doar un deceniu. Noile tehnologii au revolutionat complet piata. Consumatorii cumpara diferit si, prin urmare, necesita strategii de marketing diferite.

Pozitionarea web a devenit un factor cheie pentru companiile din toate sectoarele. Ei bine, aproximativ 50% dintre ei se consulta si compara preturile pe web inainte de a decide sa cumpere un articol.  

In plus, 19% din populatia face cel putin o achizitie online pe saptamana. Aceasta cifra se dubleaza cand vine vorba de imbracaminte si imbracaminte. Inlocuirea magazinelor fizice cu cele virtuale este progresiva, dar reala.

Astfel, aceste cifre pot fi alarmante pentru companiile care nu au inca prezenta online. Din fericire, internetul are loc pentru toata lumea. In plus, niciodata nu este prea tarziu sa dezvoltam strategii care sa permita utilizarea instrumentelor online in favoarea noastra .

Afaceri traditionale pe web

Se intampla de obicei ca companiile traditionale sa considere inutila dezvoltarea de strategii online in planul lor de marketing . Este clar ca magazinele virtuale trebuie sa foloseasca intregul arsenal online, dar afacerile traditionale par sa se descurce bine fara el. Nimic mai gresit decat asta.

Ei bine, generatiile cu cel mai mare numar de consumatori de pe piata actuala sunt milenii si centenarii . Sunt putine sectoare in care acesti tineri si adulti contemporani nu reprezinta un procent semnificativ din universul consumatorilor.

Astfel, companiile de tot felul trebuie sa creeze strategii care sa capteze atentia acestor grupuri generationale. Altfel ar putea ramane fara clienti intr-un timp foarte scurt.

Este necesar sa tinem cont de faptul ca functia marketingului este de a ne duce in locul in care se afla clientii, iar ca regula generala, clientii sunt pe internet . Nu exista nicio indoiala, afaceri traditionale sau nu, a venit momentul sa patrundem in lumea marketingului online.

Un salt in era marketingului digital

Un prim pas catre succesul online este construirea unui site web . Acest lucru poate parea infricosator pentru cei care nu sunt familiarizati cu lumea 2.0. De asemenea, exista o conceptie gresita ca construirea si intretinerea unui site web poate fi foarte costisitoare.

Cu toate acestea, crearea unui portal web este de fapt foarte usoara in zilele noastre. Iar pentru cei care prefera sa nu stie despre gazduire sau domenii, exista companii specializate care vor construi cu placere pagini profesionale in scurt timp .

In plus, aceste servicii sunt adesea ieftine si accesibile . In realitate, intretinerea unui magazin online implica mai putine cheltuieli decat intretinerea unei locatii fizice. Astfel, pe bani foarte putini, este posibil sa ajungi la un numar mai mare de clienti.

Acest lucru nu inseamna ca toata lumea ar trebui sa-si inchida afacerile din caramida si mortar si sa se concentreze doar pe afacerile online. Dar daca este necesar sa se dedice o parte din resurse pozitionarii web. Acest lucru poate aduce beneficii mari, cum ar fi vanzari mai mari si o mai buna perceptie a companiei in nisele mai tinere.

Un scurt studiu al situatiei va dezvalui ca raportul cost-beneficiu de a avea un site online este destul de bun. Un portal realizat de profesionisti ne permite, de asemenea, sa gestionam stocurile, comenzile, clientii si furnizorii .

Prin intermediul unui site, chiar daca nu este vorba despre vanzari, acesta poate fi monetizat, generand venituri. In aceste cazuri, strategia de marketing poate include vanzarea de produse informationale, cum ar fi carti si ghiduri digitale.

Cum sa te pozitionezi pe web?

Un site web este un prim pas grozav, dar in sine nu va fi suficient. Marketingul online are mult mai multe de oferit. Orice companie care doreste sa supravietuiasca pe termen mediu trebuie sa faca uz de el.

Astfel, cateva trucuri care nu trebuie trecute cu vederea atunci cand vrei sa te pozitionezi pe internet sunt:

Generati continut de calitate

Atat pentru site-ul tau, cat si pentru a partaja pe retelele sociale. Marketingul de continut si-a dovedit eficienta in cadrul pozitionarii web.

In acest sens, este esential ca pagina mentionata mai sus sa aiba un blog si acesta trebuie actualizat periodic . In plus, continutul blogului trebuie sa respecte parametrii SEO, Search Engine Optimization. Daca nu stim despre acest subiect, puteti oricand sa angajati profesionisti experti pentru a genera continutul adecvat.

Pe langa generarea de articole de continut cu optimizare SEO , imaginile, infograficele si videoclipurile vor fi bine primite de utilizatori. Acest tip de continut are avantajul de a fi consumat rapid, motiv pentru care clientilor le place foarte mult.

Retelele sociale, marele aliat

Mai presus de toate, este convenabil sa ceri sfaturi pe cele mai potrivite platforme in functie de produsul sau serviciul oferit. Este de preferat sa se mentina prezenta si imaginea corespunzatoare doar pe doua platforme, decat sa fie imprastiate pe toate cele existente.

Aici planificarea este cheia. Odata alese retelele sociale care vor fi utilizate, este necesar sa se stabileasca un plan care sa defineasca continutul si frecventa care urmeaza sa fie publicate . Pentru aceasta este posibil sa va bazati si pe un consilier extern.

Incercare si eroare

In lumea marketingului digital si a pozitionarii web, nu exista formule magice . Ceea ce functioneaza pentru compania A nu functioneaza neaparat pentru compania B. Prin urmare, va fi necesar sa implementati si sa corectati, sa lasati ceea ce functioneaza si sa modificati ceea ce nu.

Ceea ce este garantat este ca prin implementarea unui plan de marketing de succes se vor obtine beneficii evidente, tangibile si substantiale .