Link building este un pilon al oricarei strategii SEO. Se bazeaza pe construirea unei retele de link-uri in paginile dvs. pentru a va demonstra autoritatea intr-un anumit domeniu fata de Google.

Te-ai gandit vreodata cat de multa valoare acorda motoarele de cautare ceea ce spun link-urile? Prin intermediul linkurilor, crawlerele web descopera continut nou pe care sa-l indexeze si sa inteleaga cum se leaga paginile intre ele.

Aceste relatii dezvaluie adevarata relevanta a unei pagini web, care este esentiala pentru o pozitie ridicata in rezultatele cautarii. Acesta este motivul pentru care nu este suficient sa creezi un site web cu un design responsive, sa-i imbunatatesti viteza paginii si sa creezi continut relevant. Este timpul sa te uiti la crearea de link-uri si  sa construiesti o strategie puternica de link building SEO catre site-ul tau.

Ce este Link Building?

Link building este un set de strategii SEO care urmaresc sa construiasca o retea de link-uri catre o pagina pentru a genera trafic si pentru a-si consolida autoritatea in motoarele de cautare.

Legaturile pot fi fie externe, fie interne. In termeni de construire a link-urilor,  cele externe provin de pe alte site-uri , denumite si backlink-uri sau link-uri de intrare. Aceste link-uri arata Google popularitatea si autoritatea unui site pe piata. Motorul de cautare investigheaza linkurile care duc catre site pentru a vedea cat de des este citat si calitatea referintelor respective.

Cu cat primesc mai multe link-uri de la site-uri de incredere si populare, cu atat Google considera site-ul mai relevant in domeniul sau de expertiza. Inteligenta algoritmului ia in considerare, de asemenea, textul de ancorare, continutul din jurul linkului, pozitia paginii acestuia si alti factori pe care ii vom analiza mai detaliat mai jos.

Toate aceste elemente influenteaza indexarea si clasarea paginii legate. Dar link building include si link-uri interne, cele incluse in paginile site-ului. Acestia pot viza pagini de pe sau in afara site-ului.

De asemenea, Google evalueaza aceste link-uri pentru a intelege calitatea si relevanta unei pagini si, in consecinta, daca merita o clasare mai buna in rezultatele cautarii. Dar, ca orice decizie din lumea SEO, trebuie mai intai sa luati in considerare utilizatorul inainte de a va face griji pentru robot.

Din acest motiv, linkurile sunt in primul rand o modalitate de a imbunatati experienta utilizatorului, permitandu-le sa descopere continut suplimentar in timp ce navigheaza pe o pagina. Asadar, in loc sa impingeti construirea de linkuri in mod artificial, adaugati link-uri numai atunci cand au sens pentru utilizator. Asa vei castiga trafic si autoritate prin aceasta strategie.

Diferenta dintre crearea de link-uri si SEO off-page

Desi termenul de SEO off-page este adesea folosit interschimbabil cu crearea de linkuri, conceptele lor sunt diferite:

  • SEO off-page se refera la toate strategiile de optimizare pentru motoarele de cautare care sunt aplicate dincolo de paginile unui site.
  • Construirea de legaturi implica construirea unei retele de legaturi pentru a intari autoritatea paginilor.

SEO off-page cuprinde backlink-urile primite de la alte site-uri, parte a unei strategii de construire a link-urilor. Dar include si mentiuni de marca fara linkuri, un factor suplimentar de clasare pentru Google.

Prin urmare, crearea de link-uri este doar o parte a SEO off-page. Intr-o strategie de creare de legaturi, este important sa stii ca nu poti privi dincolo de site-ul tau.

Construirea unei retele de link-uri pentru a-ti arata Google relevanta implica primirea de link-uri externe (parte din SEO off-page) si adaugarea de link-uri in paginile tale (parte din SEO on-page).

Deci, atunci cand va planificati strategia de construire a link-urilor,  trebuie sa va uitati atat la SEO pe pagina, cat si la off-page.

Retineti ca o caracteristica a SEO pe pagina este ca se afla sub controlul dvs. – va puteti edita paginile si va puteti optimiza linkurile interne pentru a se potrivi cel mai bine obiectivelor dvs.

In ceea ce priveste SEO off-page, s-ar putea sa il influentati, dar decizia de a va trimite si de a mentiona site-ul dvs. nu este direct in controlul dumneavoastra.

De ce sunt importante linkurile?

World Wide Web poate fi definit ca un set de documente interconectate care formeaza un web. Link-urile sunt responsabile pentru aceste conexiuni, permitand utilizatorilor sa navigheze intre pagini, site-uri, imagini, videoclipuri si fisiere.

Motoarele de cautare se bazeaza pe aceasta structura de legaturi pentru a accesa cu crawlere si a clasa site-urile web.

La inceput, motoarele de cautare se limitau la indexarea si organizarea site-urilor in ordine alfabetica sau directoare (arte, sport, stiri etc.). Site-urile trebuiau sa se inregistreze pentru a aparea in acesti indexuri.

Cand erau relativ putine site-uri, acest proces era ok. Dar, pe masura ce volumul de utilizatori, site-uri web, continut si cautari a crescut dramatic, motoarele de cautare au trebuit sa-si imbunatateasca algoritmii pentru a oferi rezultate de cautare mai bune.

In primul rand, motoarele de cautare au eliminat necesitatea ca site-urile sa se inregistreze. Furnizorii de cautare au inceput sa caute site-uri pe care sa le includa in indexurile lor. Asa a inceput misiunea de a cataloga toate paginile web si de a face continutul disponibil utilizatorilor intr-un mod organizat.

Pentru a indeplini aceasta sarcina, motoarele de cautare au profitat de structura interconectata a web-ului. Si continua sa functioneze in acest fel si in zilele noastre:  linkurile dezvaluie caile web pentru robotii motoarelor de cautare , care acceseaza cu crawlere site-urile web pentru a indexa continut nou sau actualizari.

Dupa aceea, nu mai avea rost sa ordonezi site-urile in ordine alfabetica. A fost necesar sa se analizeze ce pagini ofereau si daca aveau raspunsurile pe care utilizatorii le cautau.

In acest moment al povestii, Google a ajuns in prim-plan. Cel mai popular motor de cautare din lume astazi si-a inceput calatoria cu introducerea unui  algoritm care a revolutionat cautarea: PageRank .

PageRank a luat in considerare mai multi factori pentru a clasa site-urile in indexul de cautare. Algoritmul a analizat continutul paginii, pe baza cuvintelor cheie si a popularitatii sale pe internet, masurata prin reteaua de link-uri. Obiectivul a fost masurarea relevantei site-ului in functie de numarul de link-uri primite de la alte site-uri.

Aceasta a folosit aceeasi logica ca si in mediul academic: cu cat un autor primeste mai multe citari, cu atat are mai multa autoritate intr-un anumit domeniu. Deci, cu cat un site primeste mai multe link-uri, cu atat este mai relevant in domeniul sau de expertiza. Drept urmare,  linkurile demonstreaza autoritatea unui site web . Acesta este si modul in care au devenit importante pentru motoarele de cautare si profesionistii SEO.

De la introducerea PageRank, algoritmul Google a continuat sa evolueze. Curand si-au dat seama ca numarul de link-uri nu era suficient pentru a masura relevanta unui site, deoarece acesta putea pur si simplu sa creeze sute de link-uri.

Astfel, Google a inceput sa ia in considerare  diversitatea si calitatea paginilor  care indicau backlink-uri. Algoritmul a definit ca atunci cand pagini de inalta calitate din diferite domenii creeaza link-uri, pagina catre care se leaga primeste o parte din autoritatea lor, denumita in mod obisnuit link juice. Astfel, motorul de cautare poate clasifica site-urile in functie de nivelul lor de autoritate pe piata.

In acest moment, au intrat in joc fiabilitatea unui site (TrustRank), textele de ancorare, pozitia backlink-urilor pe pagina si alti cativa factori pe care ii exploram mai jos.

O pagina care trimite catre o alta pagina arata crawler-ului web o cale de urmat si adresele URL cu care isi partajeaza autoritatea. Prin urmare, linkurile sunt esentiale pentru accesarea cu crawlere si clasarea site-urilor web pe motoarele de cautare.

Acum intelegeti cum functioneaza construirea de legaturi si aveti toate sfaturile si instrumentele pentru a va crea strategia. Incepeti azi sa evaluati profilul de link de pe paginile dvs., faceti corectii si redirectionari si cautati parteneriate si oportunitati de conectare pentru a va imbunatati backlink-urile. Stapaneste toate strategiile SEO de care ai nevoie pentru a ajunge la cele mai bune rezultate pe Google.