Proiectarea sentimentelor poate fi daunatoare relatiei tale in mai multe moduri. Totusi, acesta este un proces intern, asa ca poate fi dificil sa stii cand il faci.

Aici, vom vorbi despre ce inseamna sa-ti proiectezi sentimentele, cum sa identifici acest comportament, de ce poate fi daunator relatiei tale si cum sa comunici mai eficient.

Ati observat ca proiectati, dar nu va puteti opri?

Ce inseamna sa-ti proiectezi sentimentele?

„ Proiectarea sentimentelor tale” este un termen pe care psihologii il folosesc pentru a descrie actul de a-ti atribui sentimentele altor oameni, chiar daca ei nu le exprima.

Sa presupunem ca esti suparat pentru ceva. Cand iti proiectezi sentimentele, ai putea crede ca alti oameni sunt suparati pe tine – chiar daca nu sunt suparati pe tine si nu fac nimic pentru a te convinge ca sunt.

Proiectarea sentimentelor este comuna

Proiectarea sentimentelor este un lucru foarte comun, mai ales in randul persoanelor care nu au nicio pregatire in psihologie sau alfabetizare emotionala. Este ceva ce facem din cauza sentimentelor puternice, neabordate din noi insine sau pentru a incerca sa intelegem sentimentele altora.

Cu toate acestea, atunci cand intelegi proiectia si esti constient ca o faci, devine mai usor sa incetezi sa-ti mai adresezi sentimentele si sa acorzi mai multa atentie celor din jurul tau.

De ce ne proiectam sentimentele?

Exista trei motive principale pentru care ne proiectam sentimentele. Cu toate acestea, s-ar putea sa vedeti toate aceste cauze in momente diferite sau o combinatie a acestor cauze, in functie de sentimentele implicate si de situatia care le provoaca.

Prima dintre acestea este ca emotiile noastre – in special emotiile dificile – pot forma o bucla de feedback. Furia ne poate determina sa vedem furia in jurul nostru. Tristetea ne poate face sa vedem tristetea in jurul nostru. Ca urmare, atunci cand experimentam una dintre aceste emotii, o vedem adesea in altii, chiar daca ei nu experimenteaza sau nu manifesta acele emotii. Drept urmare, daca ne confruntam cu emotiile pe care le simtim, putem intelege mai bine emotiile altor oameni si le putem expune.

In timp ce oamenii vad de obicei proiectarea ca lucruri facute de oameni egoisti sau absorbiti de sine, este ceva ce putem face atunci cand incercam sa intelegem oamenii. Daca altcineva trece prin ceva, instinctul nostru este sa incercam sa intelegem ce este asta. O modalitate prin care facem acest lucru – de obicei subconstient – este sa presupunem ca cealalta persoana se simte asa cum ne-am simti noi in acea situatie. In acest fel, proiectia poate fi o adevarata – daca miop – o incercare de a-i intelege pe cei din jurul nostru.

Acestea fiind spuse, uneori proiectia poate fi o actiune egoista. Cei mai multi dintre noi consideram ca emotiile altor oameni sunt mai usor de tratat decat ale noastre. Daca cineva este trist, putem incerca sa-l mangaiem. Daca cineva este confuz, ii putem da un sfat. Daca cineva este suparat, ii putem spune sa se calmeze. Aceleasi sentimente din noi insine par adesea mai complicate. Drept urmare, uneori – subconstient – ​​atribuim starile noastre emotionale celor din jurul nostru pentru a ne rezolva problemele prin rezolvarea problemelor pe care le proiectam asupra lor.

Cum proiectarea sentimentelor poate fi daunatoare relatiei tale?

Proiectarea sentimentelor poate fi daunatoare relatiei tale din mai multe motive. Aceste motive urmaresc aproximativ motivul pentru care va proiectati sentimentele. Asta nu inseamna insa ca exista o relatie unu-la-unu intre ei. Oricare dintre cauzele sau combinatiile cauzelor de mai sus poate provoca oricare dintre urmatoarele probleme sau o combinatie de probleme.

Prima dintre acestea este ca nu este productiva pentru cealalta persoana. Cand iti proiectezi emotiile asupra altor oameni, poti incerca sa-i ajuti si sa crezi ca ii ajuti. Cu toate acestea, pentru ca emotiile nu sunt ale lor, nu le faci bine.

In mod similar, proiectarea emotiilor noastre asupra altor oameni ne ajuta rareori sa ne intelegem propriile emotii. De cele mai multe ori, pur si simplu ne distrage atentia de la rezolvarea problemelor noastre, permitandu-le sa ne perpetueze problemele si proiectiile.

In cele din urma, proiectarea propriilor emotii te impiedica sa-i intelegi pe altii; Presupunand ca toata lumea se simte la fel ca tine intr-o anumita situatie, te impiedica sa intelegi ceea ce se confrunta. Acest lucru, la randul sau, va impiedica sa ii ajutati efectiv.

Alternative mai sanatoase

Acum, ca am stabilit ca proiectia nu este o modalitate sanatoasa de a face fata emotiilor noastre – sau emotiilor celor din jurul nostru – care sunt unele alternative mai sanatoase?

Cand treci prin lucruri independent, trebuie sa le treci singur. Daca stii ca ai de-a face cu niste emotii dificile si esti ingrijorat de proiectare, fa-ti timp singur pentru a rezolva ceea ce trebuie sa faci. Luati in considerare sa faceti o plimbare, sa mergeti cu masina sau sa va retrageti singur intr-o camera pentru un pic.

A avea timp singur este bine uneori si pentru unii oameni. Cu toate acestea, uneori si unii oameni isi pot rezolva cel mai bine problemele cu ajutorul altor persoane. Daca credeti ca aveti nevoie de ajutor pentru a va gestiona emotiile, nu va fie teama sa contactati familia, prietenii sau chiar un profesionist din domeniul sanatatii mintale sau emotionale. Vom vorbi mai tarziu in articol despre cum va puteti extinde optiunile pentru o terapie convenabila si accesibila.

In cele din urma, daca incerci sa intelegi emotiile altcuiva, intreaba-l. Este garantat ca va fi mai eficient decat proiectarea.

Cum sa spun?

Cea mai mare problema cu alegerea unor alternative mai sanatoase pentru a-ti proiecta emotiile asupra celorlalti este ca adesea nu stim cand proiectam. Vestea buna este ca exista cateva moduri prin care puteti spune ca proiectati, astfel incat sa puteti alege o cale mai sanatoasa si mai productiva.

Adesea, daca va proiectati sentimentele, cineva va va spune. Din pacate, oamenii nu stiu intotdeauna sa ne spuna direct ca proiectam. In schimb, vor folosi expresii precum „nu intelegi prin ce trec”. Expresii ca acestea nu sunt provocari directe pentru proiectia noastra, dar ne pot ajuta sa intelegem ca este posibil sa proiectam.

Un alt mod de a spune ca proiectam este sa urmarim modele care par improbabile. Dupa cum am mentionat mai sus, atunci cand esti suparat sau trist, toata lumea din jurul tau poate parea furios sau trist. Drept urmare, daca observi ca toata lumea pare sa-si exprima acelasi sentiment, ar putea fi sentimentul tau.

In cele din urma, poti spune ca proiectezi fiind mai in contact cu sentimentele tale. O modalitate excelenta de a face acest lucru este prin constientizare. Practicianul meditatiei mindfulness invata sa recunoasca tiparele de gandire pentru a intelege mai bine si a-si identifica sentimentele, astfel incat sa le poata face fata in moduri sanatoase si productive inainte ca acele sentimente sa aiba ocazia sa provoace probleme in relatiile noastre.

Gasirea ajutorului

Proiectarea este o problema foarte personala, iar abordarea ei incepe cu sine. Cu toate acestea, dupa cum am vazut, proiectia este potential problematica in relatii. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca acel proiect trebuie sa fie realizat singur sau strict in cadrul relatiei. Uneori, cel mai bun mod de a trece dincolo de proiect este sa discutati cu un expert, eventual un consilier de relatii.

Ati observat ca proiectati, dar nu va puteti opri?

Consilierul de relatii poate juca unele roluri diferite si poate ajuta in mai multe moduri diferite. Majoritatea oamenilor cred ca consilierii relationali repara relatiile rupte atunci cand sunt acolo pentru a consolida sau imbunatati relatiile, indiferent de cat de puternice sunt deja acele relatii. Mai mult, exista tendinta de a crede ca consilierea relationala implica in mod necesar consilierul si ambii membri ai unei relatii. Cu toate acestea, este posibil si chiar obisnuit ca consilierii de relatii sa se intalneasca cu un partener la un moment dat – sau doar cu un partener.

Daca esti ingrijorat de modul in care proiectarea sentimentelor tale va afecteaza relatia, puteti contacta un consilier in relatii inainte ca relatia dvs. sa intre in probleme si puteti contacta un consilier in relatii fara partenerul dvs. desi ar putea fi atent sa-l lasati. stii ca intentionezi sa faci asta.

Adresarea proiectiei

Fie ca incerci sa rezolvi problemele cu proiectarea sentimentelor asupra celorlalti de unul singur, cu partenerul, prietenii si familia, sau cu un consilier in relatii, acesta este un obiectiv important. Abordarea proiectiei tale te va ajuta sa comunici si sa-i intelegi pe ceilalti, dar te va ajuta si sa-ti intelegi mai bine propriile emotii si sa-ti rezolvi mai bine problemele.