Litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge în vară la 7 lei

Home > Litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge în vară la 7 lei

Petroliştii recunosc că odată cu sezonul cald cererea creşte, încep concediile, așa că vor majora şi ei preţurile. În plus, mai apar și taxele puse de stat companiilor petroliere. Și acestea se vor reflecta în tarife, adică vor fi suportate tot de consumatori.

Companiile petroliere vor plăti milioane de euro pe taxa de stâlp, începând cu luna mai.Petrom va avea de achitat între 70 și 100 de milioane de dolari pentru că are două rafinarii și peste 9.000 de sonde. Rompetrol va plăti 10 milioane de dolari pentru instalațiile din rafinăria Petromidia.

„Evident că toate aceste elemente se vor regăsi la consumatorul final”, declară Cătălin Dumitru, vicepreședinte Rompetrol.

Șoferii sunt îndemnați de petroliști să se obișnuiască rapid cu scumpirile. Acciza de 7 eurocenți, care va intra în vigoare la 1 aprilie, va fi urmată de alte majorări odată cu venirea verii.

„Atingem vârfurile de preț undeva în timpul verii”, spune Ileana Bălțatu, director NIS Petrol.

Litrul de carburant ar putea ajunge la 7 lei în vară. Cu toate astea, benzinarii spun că scumpirile nu se văd neapărat în încasările lor, pentru ca și ei au cheltuieli mai mari.

„Costul de rafinare, distribuție, aditivare, vânzare efectivă a produsului”, explică Kinga Daradics, director MOL.

Deși nivelul de trai în România este cel mai scăzut din Uniunea Europeană, avem deja prețuri ca în vestul Europei pentru energie, carburanți și a gaze naturale.

„Nu putem să intrăm în UE și să avem abordare de tip meniu. Adică mergem la restaurant și alegem din meniu tot ce ne convine. Trebuie să mâncăm tot”, consideră Vasile Iuga, partener PwC.

Anul acesta, prețul gazelor va crește cu 10% pentru populație.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here