În fiecare an pe data de 6 ianuarie, sărbătorim botezul lui Isus Hristos sau Boboteaza cum este cunoscut în popor. La fel ca și în cazul tuturor celorlalte sărbători și de Bobotează există câteva tradiții pe care poporul român le respectă cu strictețe.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

Ziua de Bobotează marchează ciclul închiderii sărbătorilor de iarnă. Această sărbătoare este închinată purificării mediului înconjurător dar în special al apelor. Se spune că în această zi apele se curățesc de puterile malefice.

În ziua de Bobotează după liturghie, preotul și enoriașii fac o procesiune pe un lac, izvor sau râu pentru sfințirea apelor. Când începe slujba, vânătorii și pădurarii împușcă peste ape pentru a alunga puterile malefice.

Se spune că de Bobotează fetele nemăritate își visează soțul. Pe data de 5 ianuarie, fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul trebuie să  lege un fir roșu de mătase și o crenguță de busuioc sfințit la degetul inelar. Apoi o altă crenguță de busuioc se  pune sub pernă. Se spune că bărbatul pe care îl visează va fi viitorul lor soț.

În unele zone ale tarii, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământata doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase. Prin tradiţie, se ţine post negru în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

Potrivit evz.ro, în data de 6 și 7 ianuarie, femeile  nu au voie să spele rufe, pentru a nu atrage necazuri în familie. Cu prilejul acestei sărbători preoții sfințesc apele și oferă agheasmă credincioșilor. În popor se știe că femeile care consumă agheasmă se vindecă de sterilitate.

De Bobotează se zice că nu este bine să dai bani împrumut, deoarece așa vei face tot anul și riști să aduci risipă în casă.

La fel ca de Crăciun, credincioșii trebuie să pregătească o masă îmbelșugată. De asemenea gospodinele trebuie să gătească 12 feluri de mâncare pentru fiecare lună a anului. Credincioșii nu mănâncă până când hrana nu este sfințită de preot.

Pentru a fi feriți de boli, timp de opt zile, credincioșii consumă agheasmă pe stomacul gol.

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here