Salariatii trebuie sa beneficieze in fiecare an de zile platite de concediu de odihna, conform legislatiei muncii. Fiind vorba de un drept inalienabil, in cazul in care zilele de concediu nu pot fi efectuate, angajatorii sunt obligati sa le acorde incepand cu anul urmator.

Toti salariatii au garantat dreptul la concediu de odihna anual platit, dupa cum stabileste Codul muncii, iar acesta nu poate forma obiectul niciunei cesiuni, renuntari sau limitari, scrie avocatnet.ro.

Prin urmare, potrivit acestui act normativ, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa doar atunci cand salariatii nu mai au cum sa beneficieze efectiv de acest drept. Adica la incetarea contractului individual de munca.

“Ratiunea acestui text (alineatul 3 al articolului 146 din Codul muncii – n.r.) este aceea ca salariatii trebuie sa beneficieze in natura de concediul de odihna, acesta avand rolul de a contribui la refacerea capacitatii de munca. Compensarea in bani a concediului de odihna, in alte situatii decat la incetarea contractului individual de munca, ar compromite scopul reglementarii”, a afirmat, la solicitarea AvocatNet.ro, Mihai Anghel, avocat senior la Tuca Zbarcea si Asociatii.

Cum se calculeaza suma si cand se plateste salariatilor?

Atunci cand este vorba de compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate, calcularea sumei datorate salariatului se face la fel ca in cazul indemnizatiei de concediu.

“Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale (…) (salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent – n.r.) din ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu”, este explicat in Codul muncii.

In ceea ce priveste achitarea sumei datorate pentru zilele de concediu de odihna neefectuate inainte de incetarea contractului de munca, aceasta se face, de obicei, odata cu plata ultimului salariu. De exemplu, daca unui angajat i se achita salariul in data de 15 a fiecarei luni si contractul sau inceteaza in data de 31 august, acesta va primi ultimul salariu — precum si suma aferenta compensarii in bani a zilelor de concediu neefectuate — in data de 15 septembrie.

De retinut este ca, odata cu incasarea banilor pentru zilele de concediu neefectuate, salariatii trebuie sa primeasca de la angajatori o dovada a acestei plati.

 

Articol redactat de Mădălina Mihăilescu

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here