Producătorii de mezeluri revin la rețeta din vremea lui Ceauşescu

Home > Producătorii de mezeluri revin la rețeta din vremea lui Ceauşescu

Produsele româneşti din carne vor avea gustul şi calitatea de dinainte de 1989. Ministerul Agriculturii a decis să reglementeze compoziţia mezelurilor, care va trebui să respecte STAS-urile concepute cu mai bine de 30 de ani în urmă.
Ministerul Agriculturii pregăteşte schimbări majore în domeniul produselor alimentare, în ce priveşte calitatea şi siguranţa preparatelor din carne, lapte, dar şi în panificaţie. Instituţia a emis un proiect de ordin privind atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor româneşti consacrate. Potrivit acestuia, toate alimentele fabricate după reţete consacrate vor trebui să respecte reţetele şi STAS-urile stabilite pe vremea lui Ceauşescu. Acestea vor avea aplicat logoul special al Ministerului Agriculturii, care le va garanta consumatorilor siguranţa produselor, scrie ZiarulRing.ro

Se întorc ingredientele naturale

Respectarea reţetei consacrate ar putea însemna şi renunţarea la aditivii alimentari, care nu se utilizau în urmă cu 30 de ani. “De ceva timp s-a dat libertate agenţilor economici să umble la ingredientele care alcătuiesc reţeta unui produs şi atunci producătorii au redus costurile pentru a obţine profituri mai mari. Reducerea costurilor se realizează în principal prin înlocuirea ingredientelor cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi carnea, cu pasta de oase, carnea dezosată mecanic. Pe vremea lui Ceauşescu, cel puţin produsele din carne erau foarte sănătoase, pentru că procentul de ingrediente naturale din acele reţete era unul foarte ridicat, se foloseau condimente naturale, nu aditivi care imită condimentele, pentru că atunci nu exista preocuparea asta pentru profit dusă la extrem”, ne-a precizat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here