Documente top-secret dezvăluite recent arată cum a planificat Moscova să execute un atac nuclear devastator asupra Londrei.

Un complot sinistru al Uniunii Sovietice, care să distrugă Londra, folosind bombe nucleare a fost scos la iveală, în urma declasificării unor documente secrete din Arhivele Naționale din Marea Britanie, potrivit Daily Mail, citat de ro.blastingnews.com.

Expertul britanic în domeniul nuclear William Penney, care a contribuit la dezvoltarea de către Marea Britanie a primei bombe atomice, a expus sistemul distructiv într-o scrisoare secretă trimisă în anul 1954. El l-a avertizat pe Edwin Plowden, președintele Autorității pentru Energie Atomică, că Moscova s-a pregătit pentru a lansa un atac devastator asupra capitalei Marii Britanii.

„În loc să folosească, să zicem, 32 de bombe nucleare asupra Londrei, sovieticii ar utiliza probabil 3-5 focoase foarte puternice, care ar provoca aceleași pagube și nu ar trebui să fie lansate cu precizie”, a scris expertul.

Seria de explozii cutremurătoare ar fi produs „distrugerea completă” pe o rază de aproximativ 5 kilometri, din centrul detonației, acoperind o suprafață de peste 75 de kilometri pătrați. În scrisoarea trimisă de Penney, care a fost publicată pentru prima dată de către Arhivele Naționale, se subliniază faptul că erau vizate ca ținte Croydon, în sudul Londrei, Uxbridge, în vest și Romford, în est.

Expertul a adăugat însă că toți britanicii ar fi avut de suferit dacă s-ar fi produs acel atac nuclear. Scrisoarea istorică a avertizat asupra bombelor nucleare, pe care sovieticii le planificaseră să le utilizeze, unele mai puternice decât cea folosită de Statele Unite  la Nagasaki, în Japonia, la sfârșitul celui de-Al Doilea Razboi Nuclear pe 8 august 1945.

Atunci au murit cel puțin 74.000 de oameni și alți 75.000 au fost răniți, ca urmare a devastatoarei bombe nucleare lansate de americani. Statele Unite au bombardat Hiroshima, cu doar trei zile înainte, ucigând aproximativ 140.000 de oameni. În urma atacurilor nucleare ale SUA asupra Japoniei, aceasta a capitulat pe 15 august 1945.

Dezvăluirea acestui complot nuclear al Uniunii Sovietice asupra Marii Britanii a readus politica nucleară a țării în centrul dezbaterilor naționale.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here