Partea a doua a lunii mai si inceputul lunii iunie(in zonele mai inalte) este cea mai buna perioada in care se pot recolta mugurii de brad pentru a prepara celebrul elixir de miere cu muguri de brad, remediu extrem de eficient în lupta cu afecțiunile frecvente ale sezonului rece adica tuse, bronșite, stări gripale,laringite și faringite.

 

Mierea este un foarte bun antitusiv. Pentru durerile în gât care însoțesc tusea, gripa sau infecțiile tractului respirator, mierea este un emolient, un lubrefiant ideal.

Ca și bradul, mugurii de brad au proprietăți antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii și la stimularea sistemului imunitar.Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar și calmante. Sunt folosiți în special la prepararea unui sirop cu miere, care poate fi consumat pe tot parcursul anului.

Siropul din muguri de brad este un bun antiseptic și un foarte bun tonic, ajută la combaterea tusei și a bronșitei. Administrarea sa ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii acute.Are un bogat conținut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres. Mai este și un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat și copiilor.

RETETA: Cum se prepara corect mierea cu muguri de brad

Pentru diverse terapii se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, zone
montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm.

Mugurii de brad se aleg se verifica atent sa nu aiba insecte, se spală și apoi se lasă să se scurgă foarte bine pe servete din hartie. Este foarte important să nu aibă deloc apă, altfel siropul va fermenta.

Se aseaza intr-un borcan straturi alternative de muguri de brad și miere de albine, mierea sa acopere bine totul. Deasupra se pune un strat generos de miere si se inchide ermetic borcanul si se pastrează la răcoare și intuneric (Pe vremuri acest sirop se prepara în vase de lut care esrau îngropate în pământ). Se agita borcanul din când în când, pentru ca mierea sa se amestece cat mai bine si sa se dizolve substanțele ACTIVE extrase din mugurii de brad. Se lasa la macerat cel puțin 1 lună, apoi se strecoară și se păstrează, în recipiente de sticlă, la frigider, sau într-un beci răcoros.

Se poate consuma în afecțiunile respiratorii, în caz de tuse, în stările gripale sau răceală (câte 1 lingură/ adult sau 1 linguriță/copil, după masă, de 3-4 ori pe zi). În cazul în care aveți crize de tuse puteți să luați o lingurită ori de căte ori este nevoie.

Citeste restul articolului pe frunza-verde.ro

Abonare
Related Tags:Distribuie:60000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here