Reţeta tortului Doboș, una dintre prăjiturile emblematice ale Ungariei, a fost ţinută secretă timp de 20 ani şi este respectată acum cu stricteţe în cofetăria din Miercurea Ciuc, deţinută de singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak, arată Agerpres.

Felii subţiri de blat, cremă de ciocolată cu aromă intensă, înveliş de caramel în culoarea chihlimbarului şi un gust delicios – cam aşa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, o prăjitură care a intrat în istorie şi al cărei renume s-a răspândit în întreaga lume.

Managerul cofetăriei din centrul istoric al municipiului Miercurea Ciuc, Bartis Botond, ne dezvăluie povestea specială a tortului Dobos, creat în anul 1884 de Dobos Joszef, unul dintre cei mai renumiţi cofetari din Budapesta.

„Reţeta a fost creată în anul 1884, când Dobos Jozsef a dorit să realizeze o prăjitură care să poată fi păstrată şi transportată pentru mai mult timp, întrucât în vremea aceea nu existau tehnologii de răcire. Şi, după crearea ei, prăjitura Dobos a devenit atât de populară încât a fost transportată şi în Viena, la Berlin sau la Paris. A fost transportată cu căruţele, în cutii de lemn pline cu gheaţă şi sare, timp de două-trei zile, fără să aibă vreo problemă”, îşi începe povestea Bartis Botond.

Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziţie Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef şi soţia sa, Sissi.

Prăjitura Dobos a cucerit prin simplitatea şi eleganţa ei, în condiţiile în care, în vremea respectivă, torturile erau excesiv decorate, cu mai multe etaje şi cu cremă de frişcă, nu de unt. De altfel, tortul Dobos a fost prima prăjitură din vremea aceea care s-a realizat cu cremă de unt şi cu cremă de ciocolată.

Ca o curiozitate, Bartis Botond ne spune că celebra cremă de unt a lui Dobos s-a născut dintr-o … greşeală.

Renumitul cofetar avea un ucenic care, preparând într-o zi o cremă de unt, a pus, din greşeală, zahăr cristalizat în aceasta şi nu doar un praf de sare, aşa cum se obişnuia. Convingerea era atunci că, dacă într-o cremă de unt se pune zahăr, aceasta era ratată. Dobos Jozsef, însă, nu a aruncat ”crema compromisă” a ucenicului său, a început să lucreze cu ea şi aşa s-a născut crema de unt, care ”conţine puţină sare, dar conţine şi zahăr, care a devenit extrem de populară şi care astăzi este baza cremelor în cofetărie”.

Reţeta tortului nu este complicată şi foloseşte ingrediente puţine şi nepretenţioase.

„Cofetăria noastră respectă reţeta originală, cea elaborată de Dobos Jozsef. Asta înseamnă că felia Dobos conţine şase blaturi, realizate din gălbenuş de ou, albuş, unt, zahăr, puţină făină şi sare. Crema este realizată din ciocolată belgiană, cu un conţinut de cacao de 53%, unt şi nu margarină şi gălbenuş de ouă aburit. Deasupra, tortul este acoperit cu un blat caramelizat, care conţine zahăr, puţin unt şi o picătură de oţet”, ne explică Bartis Botond.

Procesul de realizare a feliei Dobos durează câteva zile. Mai întâi se face blatul, apoi crema şi după aceea tortul este asamblat şi trebuie lăsat să se odihnească şi să se ”împrietenească” blaturile cu crema şi strict în ultima zi se realizează învelişul caramelizat, care este pus doar înaintea servirii.

„Când cineva merge la o cofetărie, oriunde în lume – la Budapesta, la Viena, New York sau Singapore – este uşor să-şi dea seama dacă felia Dobos este realizată după reţeta ei originală. Pentru că blatul caramelizat trebuie să fie foarte crocant şi gustul cremei trebuie să fie unul intens, de ciocolată. (…) Felia Dobos este realizată din şase blaturi şi, faţă de celelalte cofetării, la noi se foloseşte cremă de ciocolată şi nu cremă de cacao şi unt, nu margarină”, precizează Bartis Botond.

Reţeta tortului Dobos a fost ţinută secretă timp de 20 ani de către creatorul ei, chiar dacă mulţi cofetari, din întreaga Europă, au încercat să o copieze. În anul 1906, când Dobos Jozsef a decis să se retragă din activitate, a dezvăluit reţeta membrilor Asociaţiei Cofetarilor din Budapesta, cu condiţia să fie utilizată doar de aceştia.

În prezent, în lume există peste 100 de variante de reţete ale prăjiturii Dobos, iar tinerii cofetari care învaţă la şcoli de profil trebuie să treacă, uneori, ”proba de foc” a realizării unui tort Dobos perfect.

Iar în cofetăria din Miercurea Ciuc, felia Dobos se află în categoria celor mai populare prăjituri ungureşti, fiind apreciată deopotrivă de turişti şi de localnici. Şi asta pentru că fiecare doreşte să guste dintr-o prăjitură care are o istorie de peste 130 de ani, despre care se spune că a fost, o vreme, piesa de rezistenţă a exportului Ungariei şi care reprezintă şi acum un motiv de mândrie pentru ţara vecină.

Rețeta originală a tortului Doboș, cu gramajele aferente, o puteți găsi pe diverse portaluri de rețete la o simplă căutare pe internet, sau puteți să contactați patiserii cofetăriei din Miercurea Ciuc citată mai sus, aici.

loading…

Abonare
Distribuie:0000

1 COMMENT

  1. Pai, pana la urma nu e reteta originala, din moment ce nu foloseste crema de unt. Un articol platit (reclama) si prost facut. Voteaza acest comentariu: 0  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here