Când te gândești la bunici, ce prăjitură îți vine în minte. Eu îmi amintesc de prăjitura ei cu măr sau de cea cu brânză. Am încercat mai multe rețete, dar niciuna nu ieșea atât de bună ca a ei. Cum în bucătărie rețetele nu se spun, ci se fură, eu am luat-o pentru voi. Încercăm o prăjitură cu măr sau cu brânză dulce, ca pe vremuri?

Pentru blat ai nevoie de:

– o margarină

-9 linguri de zahăr

-sare

-zahăr vanilat

-bicarbonat

-2 ouă

-4-5 linguri de lapte

– făină(cam jumătate de kilogram)

Pune într-un bol făina cu margarina și frământă-le. Prinde bucata de margarină între palme  și freac-o cu făina până se leagă puțin compoziția. Topește zahărul în cele 4 sau 5 linguri de lapte și pune un vârf de cuțit de sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat. Stinge bicarbonatul cu puțină lămâie. Acesta se pune ca să crească aluatul.

Amestecă tot și scoate aluatul pe masă. Frământă-l energic ca să se combine bine toate ingredientele.  Dacă aluatul este prea tare poți să mai pui puțin lapte. Dacă nu îl poți întinde sau se sfărâmă înseamnă că nu e suficient lapte. Împarte aluatul în două, dar vezi ca o bucată să fie puțin mai mare decât cealaltă. Acesta va fi blatul de jos.

Întinde cu un sucitor aluatul, măsoară-l să aibă dimensiunea potrivită și bagă-l în tava unsă și tapetată cu făină. Pune puțin griș deasupra ca să pregătești blatul pentru compoziția pe care o vei pune în prăjitură.

Prăjitura o poți umple cu măr sau cu brânză

Pentru cea cu măr îți trece cam un kilogram de fruct, scorțișoară și zahăr după gust. Curăță merele și dă-le pe răzătoare, stoarce-le de zeamă și pune-le puțin la călit cu zahărul și scorțișoara.

Pentru cea cu brânză îți trebuie cam un kilogram de brânză dulce, 3 gălbenușuri, zahăr, un pliculeț de zahăr vanilat și o jumătate de margarină. Amestecă totul într-un bol.

Am pus griș peste blatul de jos ca să absoarbă zeama lăsată de măr sau de brânză. Pune compoziție răcită(în cazul merelor) în tavă și pune cealaltă foaie deasupra. Înțeapă blatul superior cu o furculiță și bagă tava în cuptorul încins, 40 de minute, la foc mediu.

Când o scoți las-o puțin să se răcească și presară niște zahăr pudră deasupra. Te sfătuiesc să nu o mănânci prea caldă, pentru că nu o poți tăia și nu îți va face prea bine la stomac.

 

Noi ne imaginăm deja cum ies aburii din ea. Poftă bună!

 

Mădălina Mihăilescu

 

 

 

Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here