Apa din comuna timişeană Beba Veche are un conţinut de arsen de aproape trei ori mai mare decât limita admisă, susţin autorităţile locale, care presupun că problema se datorează unor exploatări de gaze făcute în Serbia, DSP Timiş precizând că în judeţ nu există laborator acreditat pentru arsen.

Primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că apa din comună are un conţinut de arsen cu mult peste media admisă şi că nu poate fi folosită de oameni.

“Am făcut analize la un laborator specializat din Arad şi, în urma analizelor, s-a constatat că în ultimul an limita de arsen din apă a crescut foarte mult. Conţinutul de arsen este acceptat până la zece unităţi pe litru, iar acum la noi este de 26 de unităţi la litru”, a afirmat primarul.

Potrivit chimiştilor de la Universitatea de Vest din Timişoara, dacă o persoană consumă o astfel de apă contaminată cu arsen riscă să se îmbolnăvească de cancer la plămâni, piele sau vezică, să aibă afecţiuni cardiovasculare şi diabet.

Bohâncanu a opinat că arsenul provine de la exploatările care se fac la aproximativ un kilometru de comună, în Serbia.

“Altfel nu ne putem explica. Se fac exploatări de gaze, de doi ani, în Serbia, la aproximativ un kilometru de comuna noastră. Bănuim că acestea sunt efectele. Nu am făcut nicio sesizare până acum către sârbi, dar voi face”, a spus primarul.

Primarul Bohâncanu a spus că oamenii din comună consumă acum apă îmbuteliată, pe care o cumpără de la magazinele din localitate, însă animalele sunt adăpate cu apă contaminată.

În zona comunelor Beba Veche, Cenad şi Dudeştii Vechi, mai multe firme fac prospecţiuni la suprafaţă în căutarea de gaze de orice fel, însă acestea nu afectează, cel puţin deocamdată, viaţa locuitorilor din zonă.

Între timp, însă, oameni din cele trei localităţi au înfiinţat o pagină pe reţeaua de socializare Facebook intitulată “Dudeştii Vechi fără fracturare hidraulică”, unde peste 700 de persoane discută despre acest subiect.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Timiş spun că în judeţ nu există un laborator acreditat să facă măsurători la apă pentru conţinut de arsen.

Directorul executiv adjunct al DSP Timiş, Cornelia Cismal, a declarat corespondentului MEDIAFAX că inspectorii DSP au măsurat doar fierul şi manganul în apa din Beba Veche.

“Primăria din Beba Veche nu a făcut nicio sesizare la DSP Timiş. Înţeleg că s-au adresat unui laborator din Arad, care este acreditat. Laboratorul nostru nu e acreditat pentru asemenea determinări la arsen. Noi am făcut acolo monitorizare de audit la apă, legat de fier şi mangan, pentru ce suntem noi autorizaţi, iar aceste două substanţe se află în limitele normale. În mod sigur laboratorul din Arad le-a dat celor de la Primăria Beba Veche şi recomandări. Primăria trebuia să ia măsuri, categoric”, a afirmat Cornelia Cismaş.

Comuna Beba Veche este cea mai vestică localitate din România, la marginea acesteia întâlnindu-se graniţele României, Serbiei şi Ungariei.

Abonare
Distribuie:6000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here