Occidentul nu intelege viziunea de ansamblu a lui Putin. Daca el nu este oprit in Ucraina, va incerca sa restabileasca granitele istorice ale Rusiei si sa recupereze statele baltice si Finlanda. Semnalul de alarma este tras de Andrei Illarionov, timp de cinci ani unul dintre cei mai apropiati consilieri ai lui Putin.


Liderii natiunilor industrializate s-au reunit la Haga pe 24 martie si au suspendat Rusia din G8, urmarind sanctionarea tarii care a incalcat in mod brutal suveranitatea Ucrainei. Efectul poate fi cu totul opus. Sanctiunile confirma ceea ce a sustinut Putin ani la randul, ca tarile occidentale sunt inamicul care incearca sa incercuiasca si sa reduca Rusia, propaganda Kremlinului capatand in sfarsit validare in ochii cetateanului rus obisnuit.

Toate aceste lucruri au fost sustinute de Andrei Illarionov, membru al reputatului Institut Cato din Washington, intr-un interviu acordat Svenska Dagbladet. Cand Merkel s-a plans presedintelui Obama ca Putin pierduse contactul cu realitatea, tocmai cancelarul german nu era in contact cu realitatea, cu realitatea lui Putin, spune Illarionov. Liderii occidentali nu au inteles modul in care Putin vede lumea sau intentiile sale si prin urmare nu inteleg nici problema cu care se confrunta.

Intrebat daca presedintele rus doreste o intoarcere a Rusiei la cea de pe vremea tarului Nicolae al II-lea, Illarionov nu s-a eschivat: “Da, daca va deveni posibil”.

Distribuie:1040

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here