S-a deschis prima CLINICĂ de tratament a dependenților de JOCURI PE CALCULATOR

Home > S-a deschis prima CLINICĂ de tratament a dependenților de JOCURI PE CALCULATOR

Prima clinică de reabilitare a oamenilor cu dependență de jocuri pe calculator a fost deschisă de britanici, în Weston-super-Mare, Somerset.

Terapeuții spun că jocurile bazate pe ideea de „lume fantastică”, jocuri populare ca World of Warcraft, aduc un val de dependență în rândul adulților, dar și al copiilor. Aceștia petrec zile întregi în fața calculatorului, renunță la mâncare, la somn și la interacțiunile sociale. Astfel de acțiuni au ca rezultat malnutriția și distrugerea relațiilor.

Broadway Lodge, o unitate de reabilitare rezidențială din Weston-super-Mare, tratează în jur de 400 de cazuri de dependență pe an. Acest institut a adaptat o metodă  tradițională din Minnesota, pentru problema jocurilor pe calculator―un program de doisprezece pași, pentru a dezvăța lent dependenții de un anumit viciu. Pacienții fac terapie în grup, ascultă casete, urmăresc filme, au tot felul de sarcini terapeutice, inclusiv să aspire și să spele, dar au și activități recreative. Accentul se pune pe comunicarea cu cei din jur, pentru o mai bună înțelegere a lor înșiși prin intermediul experiențelor comune.

Brian Dudley, directorul executiv al centrului, a declarat că a tratat recent un om de 23 de ani care a fost adus de părinții lui și care depășea cu mult opt ore de stat la calculator.

„Am dezvoltat un tratament pentru el care a urmat abordarea celor doisprezece pași de abstinență, dar nu îi poți spune unui dependent să nu mai folosească niciodată internetul. Avea probleme de nutriție, nu mânca în mod corespunzător. Acum se descurcă bine. Are toate mecanismele dezvoltate pentru a face față problemei.”, spune Dudley.

B. Dudley crede că pentru a trata dependența de jocuri trebuie folosită o altă abordare, decât cea utilizată pentru vicii ca băutura sau drogurile.

„Evident, acesta este stadiul de început al cercetării despre cât de mulți tineri sunt afectați. Chiar și așa, aș putea adăuga că între 5 și 10 % din părinți sau parteneri ar spune că știu pe cineva dependent de un joc online. Cu toate acestea, nu poți să-i spui unui om de 23 de ani că nu mai poate folosi internetul niciodată. Pur și simplu nu e practic. Pentru a putea trata, trecem prin toate aspectele legate de jocurile pe calculator și ne asigurăm că există ceva care declanșat, îl face pe pacient să recunoască că utilizarea acestor tipuri de jocuri a devenit o problemă.”,  a spus el.

Peter Smith, consilier la Broadway Lodge, a spus că dependența este serioasă și trebuie tratată.

„Nu este neobișnuit că oamenii devin obsedați de jocurile online, astfel că ei uită să mănânce și derivă într-o stare anorexică și subnutrită. Se poate juca online cu oameni din întreaga lume, dar perioadele diferă―de exemplu, într-o țară e zi și în alta e noapte. De asemenea, jucătorii au o relație specială cu personajele din joc, o relație care le oferă un sentiment artificial. Acest sentiment apare datorită endorfinelor naturale ale corpului care sunt eliberate atunci când jucătorul omoară un monstru sau rezolvă o problemă.”, spune P. Smith.

The Entertainment and Leisure Software Publishers Association neagă faptul că jocurile online ar putea duce la dependență. Directorul general al acesteia, Michael Rawlinson, spune: „Jocurile video au devenit un fenomen în masă în UK și credem cu tărie în impactul pozitiv pe care jocurile online îl pot avea.”

 

Ștefania Minia

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here