„Salvarea soldatului Ryan” este unul dintre cele mai grozave filme de razboi realizate vreodata. Reprezentarea fara compromisuri a lui Steven Spielberg a unei misiuni curajoase in timpul apogeului celui de-al Doilea Razboi Mondial este renumita pentru prima sa secventa captivanta, care infatiseaza furtuna grizzly de pe plaja Omaha de catre fortele aliate.

In timp ce detractorii ar argumenta ca filmul nu depaseste niciodata deschiderea remarcabila, povestea mai ampla pune intrebari fascinante cu privire la valoarea vietii individuale intr-un conflict care pretinde nenumarate. Este o abordare nuantata a eroismului si patriotismului din Spielberg, in general sentimental. Filmul si-a gasit recent o noua viata pe serviciile de streaming, poate ajunge la un public nou care s-ar putea intreba daca filmul se bazeaza pe evenimente din viata reala.

Povestea il urmareste pe capitanul armatei americane John H. Miller ( Tom Hanks ) in timp ce este desemnat sa se aventureze adanc pe teritoriul nazist pentru a-l gasi pe soldatul de prima clasa James Francis Ryan ( Matt Damon ). Cei trei frati ai lui Ryan au servit si ei, dar toti au fost ucisi in timpul invaziei din Normandia, asa ca armata a decis sa-l trimita acasa la familia sa. Miller are rezerve cu privire la misiune, dar calatoreste alaturi de echipa sa Mike Horvath ( Tom Sizemore ), Richard Reiben ( Edward Burns ), Daniel Jackson ( Barry Pepper ), Stanley Mellish ( Adam Goldberg ), Adrian Caparzo ( Vin Diesel ), Irwin Wade ( Giovanni ). Ribisi ) si Timothy Upham ( Jeremy Davies ) in calatoria perfida. Spielberg a explorat epoca celui de-al Doilea Razboi Mondial anterior in 1941 , Empire of the Sun , Schindler’s List si franciza Indiana Jones , dar a vrut sa descrie situatia dificila a luptei ca un tribut adus serviciului tatalui sau Arnold Spielberg in razboi. Cand Spielberg a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, l-a dedicat eroismului tatalui sau.

„Salvarea soldatului Ryan” se bazeaza pe o poveste adevarata?

In timp ce personajele sunt fictive, multe dintre evenimentele sale sunt inspirate din inregistrari istorice reale. Scenariul Robert Rodat a fost inspirat pentru prima data sa creeze naratiunea dupa ce a citit retrospectiva non-fictiune a lui Stephen Ambrose Ziua Z: 6 iunie 1944: Batalia climatica din al doilea razboi mondial . Rodat a fost fascinat de un memorial onorific dedicat familiilor care pierdusera mai multi fii in razboi.

Rodat a inceput sa scrie Saving Private Ryan dupa ce a studiat povestea adevarata a sergentului Frederick „Fritz” Niland. Fratii lui Fritz Niland, Preston si Robert, se inrolasera pentru serviciu, iar fratele sau Edward se oferise voluntar. In mai 1944, Edward a fost doborat peste Birmania si a fost presupus mort. In iunie, Robert a fost ucis de Ziua Z, iar Preston a fost ucis pe Omaha Beach. Frederick disparuse in timpul invaziei din Normandia, iar armata americana l-a insarcinat sa fie salvat si trimis acasa.

O unitate de armata sub capelanul pr. Francis Sampson a identificat locatia lui Frederick si l-a trimis inapoi la parintii sai Michael si Augusta Niland. Fratele lui Frederick, Edward, a fost, de asemenea, descoperit ca este in viata si a fost salvat dintr-o tabara de prizonieri birmane si, de asemenea, sa intors acasa in siguranta. Salvarile au fost rezultatul politicii de „singur supravietuitor” a Departamentului de Razboi al SUA, care a fost adoptata in 1942, dupa ce cei patru frati Sullivan care au servit in Marina SUA au fost ucisi in timpul scufundarii USS Juneau in timpul bataliei de la Guadalcanal. Asadar, in timp ce Salvarea soldatului Ryan este, fara indoiala, inspirata de evenimente adevarate, povestea filmului despre misiunea riscanta a capitanului Miller de a salva un barbat este complet fictiva .

Care a fost legatura lui Steven Spielberg cu cel de-al Doilea Razboi Mondial?

In copilarie, Spielberg a avut un interes pentru cel de-al Doilea Razboi Mondial, care a provenit din serviciul tatalui sau in lupta. El l-a numit „cel mai semnificativ eveniment din ultimii 100 de ani” si a catalogat elemente ale razboiului in filmele sale 1941, Empire of the Sun si franciza Indiana Jones . Filmul documentar original de la HBO, Spielberg, prezinta cateva dintre scurtmetrajele regizorului pentru prima copilarie, dintre care multe au fost inspirate de stirile de lupta din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Proiectul de pasiune semi-biografica al lui Spielberg The Fabelmans pune in lumina relatia lui cu tatal sau; in film, personajul inlocuitor al tatalui sau este interpretat de Paul Dano .

Spielberg cautase o poveste al celui de-al Doilea Razboi Mondial care sa reprezinte calatoria tatalui sau si, citind scenariul lui Rodat, a stiut ca a gasit-o. Spielberg a facut o tranzitie in cariera sa la inceputul anilor 1990 cu epopeea sa istorica Schindler’s List al Doilea Razboi Mondial . Cercetarile lui Spielberg asupra Holocaustului in timpul productiei Listei lui Schindler i-au oferit si mai mult respect fata de veteranii Americii; a respins chiar conceptul original al lui George Lucas pentru un al patrulea film Indiana Jones cu nazisti reinviati, despre care a considerat ca nu ar fi respectuos fata de veterani.

Steven Spielberg a realizat primul sau film pentru o insigna de merit

Unul dintre cei mai legendari realizatori ai nostri a realizat primul sau film in 1959, la varsta de 13 ani. Onoarea lui Scout.

Salvarea soldatului Ryan nu a fost ultima data cand Spielberg si Hanks au lucrat impreuna la un proiect centrat pe cel de-al Doilea Razboi Mondial . Ei au produs miniseria HBO care a schimbat jocul Band of Brothers , care a descris faptele „Easy Company” de-a lungul razboiului. Desi acesta a fost produs intr-o perioada in care emisiunile de televiziune au primit rareori aceleasi bugete ca si lungmetrajele, Band of Brothers a prezentat o reprezentare aproape cinematografica a luptei. Similar cu Saving Private Ryan , Band of Brothers a fost laudata de veterani pentru realismul sau.

Succesul trupei Band of Brothers a inspirat seria de continuare The Pacific , care a urmarit povestile barbatilor care slujeau in „Teatrul Pacific” la sfarsitul razboiului. Atat Band of Brothers, cat si The Pacific vorbesc despre teme similare cu Saving Private Ryan ; se concentreaza pe pierderea umanitatii in timpul luptei si pe ramificatiile PTSD.

Cat de precis este „Salvarea soldatului Ryan”?

Steven Spielberg a facut tot posibilul pentru a se asigura ca Salvarea soldatului Ryan a fost cat mai precisa posibil; O replica aproape a plajei Omaha a fost construita pentru secventa de deschidere, iar distributia filmului a trecut prin antrenament pentru a le pregati pentru rigorile luptei. Reflectand la filmarile secventei „Ziua Z”, Hanks a reflectat ca nu era pregatit pentru cat de tactil va fi mediul si cat de obositor din punct de vedere emotional a fost filmul. In timp ce Spielberg a recreat cateva detalii latente, inclusiv „pingul” unor focuri de arma reale, Salvarea soldatului Ryan nu este complet exacta. Unele evenimente, cum ar fi Batalia de la Ramelle, sunt fictive si exista unele erori tactice facute atat de soldatii americani, cat si de germani in timpul secventei finale care a fost inclusa pentru un efect dramatic.

Salvarea soldatului Ryan i-a adus lui Steven Spielberg cel de-al doilea premiu Oscar pentru cel mai bun regizor, dar a pierdut in mod socant trofeul pentru cel mai bun film in favoarea lui Shakespeare in Love . Supararea este considerata una dintre cele mai mari dezamagiri din istoria Oscarului. Salvarea soldatului Ryan a fost citata ca o influenta de catre alti mari regizori care au spus povesti centrate pe cel de-al Doilea Razboi Mondial. Quentin Tarantino a laudat filmul in timpul realizarii lui Inglorious Basterds , iar Christopher Nolan l-a citat pe Saving Private Ryan drept favorit in timpul realizarii Dunkirk.