În facultate mai ales, dacă nu şi în liceu, foarte mulţi elevi şi studenţi au început să folosească un laptop pentru a-şi lua notiţe la cursuri, abandonând scrisul de mână. Acest obicei se datorează performanţei pe care am atins-o când vine vorba de scris la computer. Se pare însă că această tranziţie nu facilitează la fel de bine procesul acumulatului de cunoştinţe în timpul unui curs, în comparaţie cu metoda clasică de redactare.

Un studiu recent, realizat de Pam Mueller şi Daniel Oppenheimer, a scos la iveală că o persoană care în timpul unui curs foloseşte un pix şi o foaie este predispusă la a acumula mai multe cunoştinţe în timp real. Practic, stilul clasic de a lua notiţe a eficientizat amintirea mai multor informaţii, mai ales la scurt timp după respectivul curs.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, organizatorii studiului au supus studenţii la vizionarea unei prelegeri video TED, timp în care îşi puteau nota informaţile auzite pe PC sau pe o foaie. Timp de 30 de minute după respectivul eveniment, participanţii erau angrenaţi în activităţi intelectuale diverse, urmând ca abia după aceea să fie chestionaţi vizavi de filmul vizionat anterior. Concluzia a fost unanimă. Într-un mod detaşat, cei care au scris de mână au ţinut mai multe lucruri în minte.

Motivul acestei concluzii, care s-ar putea să surprindă, este legat de faptul că cei care scriu de mână tind să facă un rezumat în timp real şi să proceseze informaţiile la care sunt supuşi, în timp ce, utilizatorii de notebook-uri tehnoredactează exact ce aud. Calea de mijloc se pare că ar fi o tabletă care, din cauza tastaturii virtuale, nu vă permite să scrieţi la fel de repede ca pe o tastatură fizică şi vă obligă să sintetizaţi, până la un anumit nivel informaţia.

Distribuie:33010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here